Tel:(+4) 0745.292.452
miere naturala zaharisita

Adevarul despre mierea zaharisita

Adevarul despre mierea cristalizata (zaharisita wink)

V-ati intrebat vreodata de ce cristalizeaza (se zahariseste cum se spune popular) mierea de albine? Daca sub aceasta forma isi pierde proprietatile si beneficiile, dar si daca are efecte negative asupra organismului? Sau v-ati gandit ca mierea de albine in stare solida este contrafacuta prin adaosul de zahar si de multe ori ati preferat sa evitati consumul acesteia? Iata adevarul despre mierea zaharisita!

De ce cristalizeaza mierea de albine
Mierea de albine este un amestec concentrat de zaharuri, dintre care predomina fructoza si glucoza in proportie de 70%, respectiv 30-44% fructoza si 25-40% glucoza, insa procentele pot varia in functie de sortimentul de miere. Raportul cantitativ dintre aceste doua zaharuri este motivul principal care duce la cristalizarea mierii, iar procentajul relativ al fiecaruia determina rapiditatea cu care se desfasoara procesul.
Astfel, zaharisirea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichida in stare solida sau semisolida, fara a-si schimba gustul sau calitatea.

Dupa cat timp se cristalizeaza mierea
Mierea de albine incepe sa se zahariseasca in medie dupa aproximativ doua sau trei luni de la extragerea din fagure. Dupa ce mierea este scoasa din stup, fructoza incepe sa se dizolve in apa din compozitia sa, care in timp se evapora. Glucoza, nefiind atat de solubila precum fructoza, se transforma in granule si rezulta astfel mierea zaharisita. Cu cat mierea de albine contine mai multa glucoza, cu atat cristalizeaza mai rapid.

Ce tipuri de miere se zaharisesc
Fiecare sortiment de miere are un raport diferit de fructoza si glucoza, fapt ce influenteaza timpul de cristalizare, insa toate tipurile trec prin acest proces, cu exceptia sortului de miere de salcam.

Asadar, mierea de floarea-soarelui si mierea de rapita cristalizeaza foarte repede, chiar si la cateva saptamani dupa colectare, deseori gasindu-se doar sub forma solida. Mierea poliflora are de asemenea un timp scurt pana la cristalizare. La polul opus se afla mierea de salcam care, datorita continutului ridicat de fructoza, cristalizeaza doar partial, insa foarte greu, in aproximativ doi ani de zile.

In concluzie, cristalizarea mierii nu reprezinta alterarea acesteia si nici faptul ca este contrafacuta prin adaosuri de zahar. Din contra, conform tuturor specialistilor, mierea zaharisita este un indice de calitate foarte important, ea pastrandu-si in continuare efectele miraculoase pe care le ofera si sub forma lichida, in primele luni dupa extragerea din fagure.

Fagurele cu miere va recomanda cu incredere consumul de miere zaharisita, deoarece aceasta stare este cea mai pura dovada a autenticitatii produsului!

Sursa: Ioana Tudor, Mierea, alimentul complet.

Taguri:

Comentarii   

# Rasp: Adevarul despre mierea zaharisitaAdina Vasilache 2017-04-12 14:03
Mie imi place mai mult in stare zaharisita. Este exact ca un desert pe care il poti savura la orice ora din zi.
Rasp

CONTACTATI-NE