Tel:(+4) 0745.292.452

Miere de Mana

Pagina:

Miere de mana de padure - scurta descriere

Mierea de mana (miere de padure) este singura miere naturala din tara noastra care nu este produsa de albine din nectarul florilor.

Mierea de mana se mai numeste si miere de padure deoarece ea se obtine in zonele de padure care pot fi atat de conifere (brad, molid, pin, etc) cat si de foioase (artar, stejar, etc).

Aceasta poate fi de origine vegetala, cand albinele colecteaza seva direct de la suprafata frunzelor ori lastarilor tineri, sau poate fi de origine animala, cand se interpun niste insecte mici, din familia afidelor. Acestea se hranesc cu seva copacilor pe care o sug de la nivelul scoartei, retin substantele azotoase si elimina o excretie speciala (mana), cu mare continut de zaharuri. Lipsa nectarului din aria de zbor a albinelor le determina sa culeaga orice substanta dulce, inclusiv mana. Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, in mierea de mana, pe langa alte zaharuri s-a demonstrat prezenta unui zahar specific (melezitoza) care se presupune ca ar fi sintetizat chiar în tractusul digestiv al insectelor producatoare de mana. Acest tip de zahar are un potential de cristalizare ridicat, iar mierea de mana în a carei compozitie melezitoza depaseste 15% poate cristaliza chiar in faguri, imediat ce a fost produsa de albine.
Mierea de mana are o culoare mai deschisa in forma cristalizata. In functie de compozitia sa (continut redus de glucoza), sunt situatii in care mierea de mana poate sa nu cristalizeze. In general, mierea de padure are o consistenta fluida.

Culoarea mierii de mana este bruna, cu nuanta verzuie, rosiatica sau pronuntat negricioasa. Ca si intensitate, gustul mierii de mana este mult diferit de celelalte sortimente de miere de flori, iar datorita continutului crescut de substante minerale care acopera in parte gustul dulce dat de zaharuri, gustul mierii de mana are o nuanta usor lesietica.
Mierea de mana contine substante antioxidante precum fenoli, flavonoizi sau alti pigmenti. De asemenea, a fost  evidentiat continutul mare de componente bioactive comparativ cu celelalte tipuri de miere.
Substantele minerale continute de mierea de mana sunt mai mari (de 5 sau chiar 10 ori ) decat în mierea de flori, la fel si substantele proteice si unii acizi.
Avand alta origine, ea este lipsita de uleiuri volatile si de aroma specifica mierii de flori. Mierea pura de mana are foarte putin polen, acesta provenind in special de la plantele anemofile.

Culoarea inchisa a mierii de mana (brun-verzuie inchisa) se datoreaza continutului bogat in substante minerale.

Mierea de mana are o valoare deosebita pentru consumul uman. Ea contine acizi organici, bioflavonoide, vitamina C si vitaminele grupului B, multa inhibina (bactericid) si enzime. Asa cum am mentionat anterior, ea este mult mai bogata in saruri minerale (calciu, magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu) decat mierea florala.

Toate aceste substante sunt asimilate mult mai bine de organismul uman decat prin consumul de produse artificiale.

 

Productia mierii de mana

Viteazul vine acasa de la gradinita, plin de energie si entuziasm.
Viteazul: 
Tati, tati, ghiceste ce am vorbit astazi la gradinita.
Capitanu: Ia sa vedem daca reusesc, da-mi niste indicii.
Viteazul:
Flori, arome, zburatoare, gust bun.
Capitanu: Despre miere?
Viteazu: Daaaa! Le-am povestit copiilor cat de harnice sunt albinutele si cat de buna e mierea noastra produsa din nectarul florilor.
Capitanu: Dar stiai ca exista un sortiment de miere care se abate de la aceasta regula si provine din alta sursa?
Viteazul. Nu stiam. Cum asa?
Capitanu:
Este mierea de mana care se obtine in zonele de padure, atat de conifere (brad, molid, pin etc) cat si de foioase (artar, stejar, etc).
Viteazul: Pai nu inteleg, ce culeg albinele?
Capitanu: Ai observat ca arborii au pe trunchi sau pe frunze o substanta lipicioasa dulce?
Viteazul: Da!
Capitanu:
Ei bine, albinele preiau acea substanta si o prelucreaza, transformand-o in miere de mana. Se intampla mai ales primavara devreme sau toamna, cand florile sunt foarte putine sau ofera putin nectar. Aceasta este prima sursa. O alta este reprezentata de excretiile dulci ale afidelor, insecte mici, de culoare galben-verzuie, care acopera frunze si parti din tulpinele plantelor. Afidele se hranesc cu seva plantelor, eliminand surplusul de glucide sub forma unor picaturi dulci. Albinele preiau aceste picaturi dulci si le folosesc in producerea mierii de mana. Prin urmare, mierea de mana poate avea origine vegetala (secretia dulce a plantelor) sau animala (excretia afidelor).
Viteazul: Ce interesant… Si este la fel de benefica mierea de mana pentru noi?
Capitanu: Este chiar mult mai bogata in saruri minerale decat mierea florala: calciu, magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu. Este foarte utila persoanelor care au sistemul imunitar slabit. Tocmai din acest motiv toamna intreaga familie face o cura cu miere de mana. Ne pregatim organismul pentru sezonul rece.

Company MAXXmarketing GmbH

CONTACTATI-NE