Tel:(+4) 0745.292.452

Polen crud

Polenul crud (sau polenul proaspat congelat)

Polenul proaspat recoltat este un adevarat aliment "viu" si are un grad de biodisponibilitate superior.

Pentru a fi pastrate timp indelungat, granulele de polen proaspat sunt introduse in congelator. Polenul crud se mai numeste si polen proaspat congelat. 

Polenul reprezinta sursa principala de proteine pentru albine, in toate stadiile de viata ale acesteia, datorita continutului ridicat in aminoacizi esentiali si a digestibilitatii lui ridicate (60%). Ca produs apicol, se prezinta sub forma de granule microscopice cu diametrul de 2-3 mm. La recoltarea lui participa 30-50% din albinele culegatoare, iar formarea ghemotocului de polen are loc in timpul zborului albinei.
Culoarea polenului variaza de la alb-galbui la cafeniu-brun, conforma cu specia de flori de la care provine, datorita pigmentilor carotenoizi si compusilor flavonoizi.
In functie de provenienta, polenul poate avea o valoare biologica ridicata (salcie, trifoi alb si rosu, mac, paducel, maces, etc).
Aminoacizii sunt constituentii de baza ai proteinelor, iar în polen se regasesc in jur de 21 aminoacizi (arginina, izoleucina, metionina, treonina, valina, histidina, triptofanul etc).
Polenul are cu 50% mai multe proteine decat carnea de vita, dar are un nivel foarte scazut de grasimi. Este o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, deoarece contine aminoacizi mai mult decat ouale, carnea si orice fel de produse lactate. Consumul de polen asigura cantitatea de minerale, care este necesara pentru organismul uman.
Compozitia in elemente minerale (macro si microelemente) a polenului este diferita de la o specie la alta, iar din totalul lor potasiul este in proportia cea mai mare(20-45%).
Vitaminele in polen sunt reprezentate de: B1 (tiamina 3-11 mg/kg), B2 (15-35 mg/kg),  B3 (20 mg/kg, B4, B5 (100 mg/kg), B6 (3-11 mg/kg), B7, B8, B12. Unele vitamine sunt prezente in polen sub forma de provitamine (alfa, beta, gamma, delta caroten).

Se poate consuma ca atare sau in diverse amestecuri apicole si nu numai.

Polenul uscat in uscatorul de polen isi pierde intre 50%-70% din activitatea lui terapeutica, iar exina (invelisul graunciorului de polen) devine foarte tare si greu digerabila.

Atentie ! Contraindicatii ale polenului:

  • Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil);
  • Alergii de tip alimentar;
  • Alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.);
  • Diabet zaharat;
  • Ulcer gastro-duodenal, gastrita - cand polenul este administrat crud, inainte de mese

 

Tema la biologie si polenul crud 

Voinicul: Api, am nevoie de putin ajutor din partea ta pentru tema la biologie. Ma ajuti?
Albinuta Api: Sigur ca da! Cu ce iti pot fi de folos?
Voinicul: Am realizat o compunere despre biologia florilor si m-am impotmolit la un singur lucru. Am intalnit cuvantul “polen” si nu il pot explica. Ce este?
Albinuta Api: Ai venit la persoana potrivita! Sa o luam cu inceputul. Stii care sunt componentele unei flori?
Voinicul: Nu am inteles foarte bine...
Albinuta Api: Avem pedunculul (codita), receptaculul (portiunea florii ingrosata si latita din varful penducului), corola (totalitatea petalelor) si caliciul (totalitatea sepalelor, adica a acelor frunzulite mici cu rol protector). Interesant este ca poate exista atat partea femeiasca, cat si barbateasca intr-o singura floare sau ele pot fi separate. Androceul (totalitatea staminelor) constituie partea barbateasca a florii si gineceul reprezinta partea femeiasca a florii.
Voinicul: Bine, bine... si polenul?
Albinuta Api: Polenul este pulberea fina de pe stamine, pe care albinele o preiau si o amesteca cu miere si nectar. De altfel, polenul este sursa noastra principala de hrana, de proteine, de vitamine, minerale si alti micronutrienti. Pentru a forma o singura granula de polen, albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori.
Voinicul: De aceea este el atat de important pentru voi, albinele?
Albinuta Api: Da! Dar este la fel de bun si pentru voi. Stii acele granule colorate pe care le tine tati in borcane si caserole?
Voinicul: Da! Mereu m-am intrebat la ce ii folosesc.
Albinuta Api: Ei bine, acela este polen crud, recoltat de albine si care de obicei ajunge in stup ori in colectoarele apicultorilor. Contine extrem de multe vitamine si proteine, are un gust si un miros placut si se poate consuma ca atare sau in amestec cu alte produse apicole. Atat voi cat si noi, albinutele, avem nevoie de aceste proteine, pe care cu greu le gasesti in alte produse naturale.
Voinicul: Multumesc, Albinuta Api! Acum voi putea face o compunere de nota 10!

Company MAXXmarketing GmbH

CONTACTATI-NE