Tel:(+4) 0745.292.452
polenul si pastura proprietati curative

Polenul si pastura - proprietati si recomandari terapeutice

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Polen crud versus polen uscat

Polenul de albine cuprinde majoritatea aminoacizilor esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime, etc.

Datorita compozitiei sale, polenul are o multitudine de proprietati si de recomandari terapeutice : este afrodiziac, anabolizant biologic, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminueaza hemoragiile, scade colesterolul, euforizant, amelioreazã functiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, functiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine în procesul cresterii, în procesul nasterii, amelioreazã structura pielii, ajuta functionarea normala a sistemului nervos, întinereste mintea, creierul si viata emotionalã. Intareste capilarele sanguine, inima, sistemul imunitar. Polenul regleaza tranzitul intestinal, inlesneste digestia, previne rahitismul si caderea parului. Asadar, polenul este un tonic general.

Polenul proaspat recoltat este un adevarat aliment "viu" si are un grad de biodisponibilitate superior.

Pentru a fi pastrate timp indelungat, granulele de polen proaspat sunt introduse in congelator. Polenul crud se mai numeste si polen proaspat congelat. Pentru consumul familiei, polenul crud se tine in frigider, intr-un recipient (preferabil de sticla) inchis ermetic, pentru o perioada de maxim 7 zile.

Polenul uscat in uscatorul de polen isi pierde intre 50%-70% din activitatea lui terapeutica, iar exina (invelisul graunciorului de polen) devine foarte tare si greu digerabila.

Atentie ! Contraindicatii ale polenului:

  • Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil);
  • Alergii de tip alimentar;
  • Alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.);
  • Diabet zaharat;
  • Ulcer gastro-duodenal, gastrita - cand polenul este administrat crud, inainte de mese

 

Pastura

Pastura este un produs al albinelor, mai putin cunoscut dar poate cel mai valoros din stup.

Polenul odata ajuns in stup, este introdus in celulele fagurilor de obicei mai inchisi la culoare si sufera diverse transformari biochimice si structurale sub influenta modului de prelucrare si a substantelor adaugate de albine, temperaturii si umiditatii ridicate din stup, datorita modului de conservare, transformandu-se in pastura, denumita si "painea stupului’’.

Pastura este superioara polenului, deoarece datorita modului de prelucrare, fermentare si conservare, puterea germinativa a polenului dispare, exina polenului, in general greu digerabila, este partial distrusa si dispar factorii alergogeni din polen. In plus pastura contine mai multa vitamina K si mai multe enzime.

Pastura naturala acopera toata gama de recomandari ale polenului insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica.

Printre afectiunile in care pastura poate avea efecte terapeutice importante se numara : hepatitele, anemiile, osteoporoza, cirozele, leucemiile, afectiuni ale prostatei, boli cardiovasculare si circulatorii, boli digestive, avitaminozele, rahitismul si distrofiile.

De asemenea pastura are efecte antigutoase, antireumatismale, in tratarea afectiunilor respiratorii, in echilibrarea functiilor psihice, in inlaturarea sterilitatii si redarea virilitatii (impreuna cu miere si apilarnil).

Profilactic se consuma 10 g de pastura bruta, dimineata, pe stomacul gol, savurata pe indelete cu 30 de minute inainte de micul dejun.

Se foloseste cu succes si ajuta in tratarea hepatitelor virale utilizand 30 grame de pastura pe zi, in doze de 10 grame de trei ori pe zi, inaintea meselor (cu mentiunea ca cei cu sensibilitati gastrice o pot consuma la jumatate de ora dupa masa, pentru ca datorita pH-ului acid poate crea un usor disconfort gastric), timp de 3 luni.

Pastura facuta sub forma de crema in borcan este pastura bruta (“guguloi”) frecata in mojar cu miere de salcam. Un borcanel are gramaj 220g si contine pastura naturala si 15% miere de albine.

Sub aceasta forma se usureaza administrarea pasturii la copii si la alte persoane care accepta mai greu varianta pasturii in fagure sau "guguloi".

Profilactic, pastura crema se recomanda sa se consume o ½ lingurita pentru copii si 1 lingurita pentru adulti, dimineata, pe stomacul gol, nu inghitita in graba ci savurata.

Taguri:

Comentarii   

# Minunate!Raduta Cristiana 2016-01-14 14:44
Doua produse minunate, de la niste fiinte la fel de minunate. Cine ar fi crezut ca niste mici necuvantatoare, cum sunt albinele, pot face atat de multe pentru noi oamenii?
Rasp
# intrebareandoni 2016-10-09 21:24
buna. vreau sa intreb daca pastura are termen de valabilitate. merci
Rasp
# expirarefagurelecumiere.ro 2016-10-11 07:41
Neata! Multumim de intrebare. Toate produsele apicole sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt consumate mai aproape de momentul extractiei din stup, inclusiv pastura. Atat pastura cat si celelalte produse apicole se consuma de pe un an pe altul.
Rasp
# PasturaIrinatrn 2018-03-18 23:02
buna ziua din cate am citit pastura si polenul au cam aceleasi proprietati , pastura avand un efect mai rapid. Fiind nedumerita ce sa iau am ramas intre pastura si laptisor de matca . Care ar fi difetentelenin ceea ce lrjveste beneficiile acestora. Multumesc
Rasp
# Pastura si laptisorulfagurelecumiere.ro 2018-03-19 06:12
Buna dimineata, Multumim pentru mesaj. Nu stim in ce scop doriti sa consumati pastura sau laptisorul de matca. Pe blogul nostru gasiti cateva idei generale despre cele doua produse apicole. Daca doriti sa le folositi pentru anumite afectiuni, va recomandam sa luati legatura cu un doctor cu competente in apiterapie.
Rasp
# RaspIrinatrn 2018-03-29 19:07
Doresc ptr ridicarea imunitatii, vitamine
Rasp
# Amestecuri apicolefagurelecumiere.ro 2018-03-30 06:49
Atunci va recomand sa consumati amestecuri apicole ce pot contine polen crud, pastura, propolis, laptisor, apilarnil, catina si miere de salcam, gen ApimunoMax.
Rasp

CONTACTATI-NE