You are currently viewing Mierea – (De)Cristalizarea, condițiile de depozitare, fermentare, termen de expirare
Miere de albine cristalizata

Un pretios dar oferit de natura este mierea de albine, hrana completa si complexa care furnizeaza organismului uman toti nutrientii de care are nevoie, tratand si impiedicand deopotriva aparitia a numeroase afectiuni.

Fiind un aliment viu, neprocesat si neprelucrat termic, mierea naturala trece prin cateva modificari dupa extragerea sa din stupi. Unele schimbari fac parte din etapele “vietii” ei si nu afecteaza deloc calitatea, daca mierea este tinuta in conditii optime. De cealalta parte, daca alimentul nu este depozitat corect, isi va pierde caracteristicile si beneficiile.

Aflati in continuare de ce cristalizeaza mierea, in ce conditii decristalizeaza, cum se produce fenomenul de fermentare si care sunt conditiile optime de depozitare, astfel incat calitatea si proprietatile sale sa nu aiba de suferit. Mai mult, daca v-ati intrebat vreodata de ce are mierea un termen de valabilitate, tot din acest articol veti afla raspunsul.

CRISTALIZAREA MIERII

Cristalizarea sau “zaharisirea” mierii este un fenomen natural, care reprezinta trecerea din starea lichida in starea solida sau semisolida a produsului.
Fiind un amestec concentrat de fructoza si glucoza in proportie de 70%, mierea incepe sa zahariseasca la scurt timp dupa ce este scoasa din stup. Fructoza se dizolva treptat in apa din compozitia sa, care in timp se evapora, iar glucoza, nefiind atat de solubila precum fructoza, se transforma in granule. Astfel, rezulta o miere cristalizata, fapt ce garanteaza ca produsul este 100% natural.

Important de stiut este ca orice sortiment de miere naturala ajunge sa cristalizeze dupa extragerea din stupi. De exemplu, mierea de rapita poate cristaliza in maxim 2 saptamani, mierea de floarea soarelui in aproximativ o luna, iar altele, precum mierea de tei sau mierea de mana, dupa o perioada mai lunga de timp. Se spune ca mierea de salcam nu zahariseste niciodata, insa adevarul este ca ea nu apuca sa treaca prin acest proces, deoarece dureaza 1-2 ani. Asadar, incepand cu luna noiembrie, toate sorturile de miere din tara noastra, in starea cu adevarat naturala, ar trebui sa fie cristalizate, cu exceptia celei de salcam. Din luna mai, vor incepe sa apara sortimentele proaspat extrase si astfel pot fi gasite in stare fluida, vascoasa sau zaharisita.

In legatura cu tipul de cristalizare, unele sortimente de miere, precum mierea de rapita si mierea de balta, au o cristalizarea fina, textura devenind asemanatoare serbetului, iar altele, cum ar fi mierea poliflora, mierea de floarea soarelui sau mierea de tei, au cristalizarea mai grunjoasa. De asemenea cristalele pot fi de dimensiune foarte mica sau de dimensiune mare, asemanatoare zaharului.

Daca ne referim la ritmul de cristalizare, trebuie sa stiti ca in lunile de iarna, anumite sortimente de miere cristalizeaza foarte tare, precum cea poliflora sau de floarea soarelui, astfel incat pot fi taiate calup si puse in punga sau caserole. Zaharisirea incepe de pe fundul borcanului, iar in timp cuprinde toata cantitatea.

Pentru a nu mai cristaliza, diversi producatori o supun prelucrarii termice. Insa, prin incalzirea mierii la peste 35 gr. C, nu se distrug doar enzimele si proprietatile nutritive si terapeutice ale acesteia, ci se dezvolta si HMF-ul (hidroximetilfurfural), o substanta toxica.

Asa cum stiti, FagureleCuMiere.ro recomanda consumul de miere in starea ei cu adevarat naturala.

DECRISTALIZAREA PARTIALA A MIERII

Odata cu venirea anotimpului calduros, incepand cu luna aprilie, poate aparea un fenomen de decristalizare partiala a unor sortimente de miere. Astfel, daca mierea este tinuta la temperaturi de peste 25 gr. C, sortimentele cu cristalizarea grunjoasa (mierea poliflora, mierea de floarea soarelui, mierea de tei si altele) vor decristaliza partial in borcan si vor dezvolta un strat de fluid deasupra. Desi au un aspect inestetic, sunt in stare perfect normala pentru consum.
De cealalta parte, sorturile cu cristalizare fina, precum mierea de balta si mierea de rapita, se vor inmuia. Atentie insa cu mierea de rapita, pentru ca exista riscul chiar de a fermenta.

FERMENTAREA MIERII

Fenomenul de fermentare a mierii apare atunci cand gradul de umiditate este trecut de 20-22%. Numerosi factori precum umiditate, lumina, caldura si mod de pastrare, au un rol important in fermentarea mierii.
Fiind un aliment higroscopic, daca este pastrat in locuri calduroase, cu umezeala ridicata, cum ar fi bucataria, in recipiente neinchise ermetic, isi poate mari treptat continutul de apa.
Mierea cu un continut mai ridicat de glucoza, cum ar fi mierea de rapita, este predispusa mai usor la fermentare decat cea cu un continut mai ridicat de fructoza, precum mierea de salcam. De asemenea mierea cristalizata este mai predispusa la aparitia fenomenului de fermentatie, fiindu-i alterat gustul si proprietatile.

CONDITIILE DE DEPOZITARE A MIERII

Se spune ca in piramidele din Egiptul Antic a fost gasita miere veche de mii de ani, in stare foarte buna de consum. Acest fapt se datoreaza intunericului din piramide, temperaturilor constant racoroase si a lipsei de umiditate, fiind conditiile ideale de pastrare a mierii, aceleasi in care o produc si albinele.
FagureleCuMiere.ro recomanda ca mierea sa fie depozitata in borcane sau recipiente de ceramica, foarte bine inchise, pastrate la loc racoros, intre minim 14 gr. C si maxim 22 gr. C, la intuneric si fara umiditate.

TERMENUL DE EXPIRARE A MIERII

Cu toate ca mierea de albine este un aliment ce nu expira, exista anumiti factori care ii impun un termen de valabilitate, acestia fiind:
– Legea etichetarii – care impune ca toate produsele sa aiba termen de expirare;
– Conditiile improprii de pastrare – care duc la degradarea si chiar fermentarea mierii;
– Durata de ,,viata” – mierea de albine, chiar daca este inca buna la gust ani multi, cu timpul isi pierde din proprietati, devine mai inchisa la culoare, dezvolta HMF-ul, etc.
– Prospetimea – mierea si in general toate produsele apicole sunt cu atat mai benefice pentru organism, cu cat sunt consumate mai proaspete, mai aproape de momentul extractiei.

FagureleCuMiere.ro va recomanda sa achizitionati numai miere cruda, vie, neprelucrata si proaspat extrasa, pe care sa o pastrati in recipiente bine inchise, depozitate intr-un loc uscat, racoros si ferit de soare. Nu va nelinistiti daca observati o cristalizare a sortimentelor de miere. Este un proces normal care ii valideaza calitatea si naturaletea. Astfel, va veti bucura timp indelungat de proprietatile, prospetimea si savoarea intensa a acestui aliment.

De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns