Tel:(+4) 0745.292.452
sortiment de miere de albine

Cum alegi un sortiment de miere

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Care e cea mai buna miere? Ce miere sa consumam?

Ni se intampla sa fim pusi in postura de a nu sti ce sa alegem. Uneori e simplu: sunt doua feluri de miere pe raft si nu ne trebuie mult timp ca sa stim ce o sa cumparam. Dar ce ne facem cand sunt 7-8 sortimente de miere si nu ne putem decide? Ideal ar fi sa le gustam si astfel rezolvam problema pentru ca gustul este cel care determina alegerea. Uneori suntem surprinsi ca ne place un fel de miere cu care nu suntem obisnuiti. E recomandat sa alternam sorturile de miere pe care le consumam pentru ca ele contin principii active diferite in functie de plantele de la care a fost cules nectarul.

Foarte multe persoane consumatoare de miere aleg aceeasi miere din obisnuinta, ratand sa bucure papilele gustative cu arome noi si savuroase. Toata lumea stie ca mierea e dulce dar pana nu gusti cateva sortimente de miere mai speciale (miere facuta in pastoral) nu stii ce pierzi. Sortimentele consacrate de miere de salcam, miere de tei si miere poliflora sunt in general cele mai cumparate, avand fiecare caracteristicile sale binecunoscute. Mierea de rapita este foarte apreciata in ultima vreme, nu atat datorita gustului, cat consistentei sale cremoase si aspectului albicios. Am intalnit cafegii care spun ca mierea de salcam nu schimba gustul la cafea. Altii spun ca mierea de rapita nu schimba gustul. In acelasi timp, mierea de coriandru e un sortiment de miere de care te poti indragosti, inclusiv indulcind cafeaua cu ea. Are o aroma deosebita si un parfum foarte placut. Sortul de miere de amorfa poate fi folosit pe post de dulceata avand o savoare de trandafir. Mierea de floarea soarelui se distinge prin culoarea galbena, cristalizarea grunjoasa si gustul usor acrisor. Mierea de mana are un gust cu totul special, ea fiind o miere mult mai speciala, cu mai multe enzime si mai multe minerale decat toate celelalte sortimente. Mierea de balta (in unii ani miere de menta) e regina mierii mancata pe paine pentru ca are o consistenta cremoasa si un gust de care nu te mai saturi niciodata. Asadar, fiecare sortiment de miere are povestea ei. De aceea, cand ne intalniti la diverse evenimente, va invitam la o degustare de miere pentru a descoperi proprietatile organoleptice (gust, culoare, miros, consistenta) ale fiecarui sortiment de miere.

Bun, dar ce facem cand nu putem gusta ca sa ne hotaram ce alegem? Ar trebui sa respectam o regula simpla: alegem mierea care e extrasa in cel mai apropiat moment. De ce? Pentru ca e o miere proaspata, plina de enzime si substante volatile care odata cu trecerea timpului se diminueaza cantitativ. Dupa 2-3 saptamani de la recoltare, mierea intra intr-un proces de maturare care ajuta la stabilizarea organoleptica a produsului. E ca la vin: in timp aromele se definesc complet, incepe procesul de cristalizare si mierea ia gustul care nu se mai schimba. Personal apreciem mult consistenta cristalizata a mierii. Dar tot consumam din varianta tanara si proaspat extrasa, ca dintr-un fruct zemos, macar pentru faptul ca miere cristalizata putem manca mult timp, pe cand mierea proaspata doar cateva saptamani.

Un alt factor foarte important cand alegem mierea: sa nu fi fost prelucrata termic (sau pe romaneste - sa nu fi fost incalzita). Se stie ca prin incalzire peste 35 gr. C, se distrug enzimele, mierea isi pierde din proprietati si creste HMF. In plus, iarna mierea naturala trebuie sa se prezinte in stare cristalizata, mai putin cea de salcam, care este singura care poate trece iarna fara sa cristalizeze.

Taguri:

Comentarii   

# Bine de retinut!Viorica Badea 2016-01-07 18:49
Imi place mierea de salcam si mierea de tei. Imi indulcesc cafeaua si ceaiul cu ele.
Rasp

CONTACTATI-NE