You are currently viewing Calendarul apicultorului
Pastura bruta frecata in mojar cu putina miere de salcam.

Viteazul: Tati, albinutele fac atat de multe lucruri pentru noi, ne ofera toate aceste minunatii naturale, miere vie, apilarnil, laptisor de matca, fagure cu miere, polen, propolis si multe alte produse benefice pentru organismul nostru… dar noi ce facem pentru ele?
Capitanu: Sa stii ca le ajutam si le sustinem la randul nostru foarte mult. Cresterea albinelor este o activitate care necesita o foarte buna organizare si rabdare, in fiecare anotimp. Primavara facem un diagnostic al starii familiilor pentru a aprecia starea in care acestea au iesit de la iernat. Verificam daca au hrana si daca matca este inca prezenta, facem curatenie pentru a igieniza total zona, asezam stupii pe locurile definitive, ii curatam de albine moarte si alte resturi, instalam sau reorientam garduri de protectie pentru a feri albinutele de vanturile reci ale inceputului de primavara. Astea sunt doar o parte din activitatile din primavara. Vara albinutele pleca la cules pentru ca nectarul si polenul se gasesc din abundenta, iar noi extragem mierea si alte produse apicole. Activitatea de toamna este ceva mai intensa: inlocuim matcile necorespunzatoare, inlocuim fagurii cu defecte, reducem spatiul din stup pentru pastrarea caldurii, completam rezervele de hrana. Iarna intervenim foarte putin in viata familiei de albine, dar continuam sa controlam starea lor prin ascultarea stupilor. Din 3 in 3 saptamani vizitam stupii si ascultam zgomotele din interior. Stiai ca fiecare tip de zumzet ne indica altceva?
Viteazul: Cum asa?
Capitanu: Albinutele sunt extrem de inteligente si comunica foarte mult. De exemplu un zumzet moderat si uniform este un indiciu ca totul este in regula. Daca insa receptam un bazait puternic inseamna ca familia are probleme. Un zumzet slab inseamna ca albinele sunt infometate, moment in care trebuie sa actionam cu miere si pastura pe care o avem pastrata ca rezerva pentru ele. Iar daca zumzetul este neuniform si plangator indica absenta matcii.
Viteazul: Si ce trebuie facut in acest caz?
Capitanu: Ideal ar fi ca rezolvarea problemei sa se faca cu matci de rezerva. Insa daca nu avem, o alta varianta folosita des este unirea familiei ramasa orfana cu o alta mai slaba, dar care are o matca buna.
Viteazul: Asadar si noi trebuie sa fim la fel de organizati ca ele.
Capitanu: Sigur. Noi avem grija de ele la fel cum ele au grija de noi oferindu-ne aceste minunatii.
Viteazul: Suntem extrem de norocosi ca astazi, intr-o lume care abunda in hrana nesanatoasa, am reusit sa ne gasim refugiul in produsele stupului, atat de naturale si vitaminizante.
Capitanu: Ai perfecta dreptate, Viteazule! Uite iti recomand in aceasta perioada o combinatie de miere de salcam si pastura care ajuta la intarirea organismului. Se asimileaza cu usurinta in organism si are o multitudine de substante benefice, greu de egalat de oricare alt produs al stupului.
Viteazul: Abia astept sa gust pastura crema!