You are currently viewing Păstura, produsul minune din stup
Pastura de albine

Pastura sau painea albinelor este unul dintre cele mai valoroase produse apicole care se gasesc in stup. El rezulta din polenul adus de albine si depozitat in celulele fagurelui care, sub influenta microorganismelor, a temperaturii si umiditatii ridicate din stup, trece prin numeroase transformari biochimice care ii schimba structura:
– dispare capacitatea germinativa
– zaharoza se transforma in monozaharide
– monozaharidele se transforma partial in acid lactic
– creste continutul de vitamina K
– se mareste gradul de conservabilitate a produsului
– se elibereaza un numar mai mare de granule de polen

Dupa trei luni de fermentatie naturala, se dezvolta un produs diferit de polenul iniţial şi cu o efect terapeutic superior: pastura.

COMPOZITIA PASTURII
Datorita provenientei sale, pastura are aceleasi elemente in compozitie ca si polenul: proteine, lipide, enzime, coenzime, aminoacizi, vitamine, minerale si acid lactic, dar intr-o cantitate mai mare.
De asemenea, contine si acid decanoic, gamaglobuline, acizi nucleici, polifenoli, ce au efecte antioxidante, precum si hormoni naturali (testosteron, progesteron), factori antibiotici si de crestere.

PROPRIETATILE TERAPEUTICE ALE PASTURII
Superioritatea pasturii fata de polen, dovedita atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, se datoreaza faptului ca:
– are o valoare nutritiva de pana la 3 ori mai mare
– actiunile antibiotice sunt de 3 ori mai puternice

Conform cercetatorului si apiterapeutului dr. Mircea Ialomiteanu, pastura este in general indicata in toate cazurile in care este recomandat si polenul si in special atunci cand este nevoie de obtinerea unor efecte puternice intr-o perioada scurta de timp.
Astfel, pastura are proprietatea de a vindeca:
– afectiuni hepatice
– boli oculare
– boli cardiace
– boli respiratorii
– boli de prostata
– tulburari digestive
– tulburari de crestere la copii
– tulburari de memorie
– anemie
– rahitism
– osteoporoza

MOD DE ADMINISTRARE
Doza de pastura recomandata este de 10-20 g/zi, fie in doza unica, fie in doua prize, administrata la 30 de minute dupa masa, pentru a nu produce disconfort gastric.
In cazul afectiunilor mai severe precum hepatita, doza trebuie crescuta la 30 g/zi, administrata in trei prize, intre mesele principale.

Considerata un hiperaliment, pastura reprezinta o sursa excelenta de energie si vitalitate, contribuind la refacerea organismului si la buna functionare a organelor vitale.
In plus, datorita valorii si importantei pe care le are acest produs, Fagurele cu miere il pune la dispozitia dumneavoastra in mai multe variante:
pastura bruta: este aceea extrasa din fagure si modelata sub forma de “guguloi”, fara alte adaosuri
pastura crema: este pastura bruta frecata in mojar cu miere de salcam, ideala pentru copii datorita gustului dulceag oferit de miere
pastura in fagure: este una dintre cele mai naturale variante de consum a pasturii

Alegeti varianta de consum care vi se potriveste si faceti periodic o cura cu pastura.
Asteptam sa ne scrieti cum va simtiti dupa un astfel de tratament naturist.

Atentie, insa! Pastura, la fel ca polenul, este contraindicata persoanelor cu diabet zaharat, exceptie fiind cazul in care consumul este urmarit de un medic. De asemenea nu este indicat persoanelor cu afectiuni acute ale tractului digestiv.

Sursa:
Apiterapia, Marian Nita, Laurentiu Dinu, Adriana-Camelia Mitea;
Apiterapia, Cristina Mateescu;
Produsele stupului, hrana, sanatate frumusete, Apimondia;
Totul despre apiterapie, Rawhi M. A. Abdalla.

De reținut!
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns