You are currently viewing Miere cu cătină – preparare
MIere cu catina

PROPRIETATILE SI RECOMANDARILE CATINEI

Fructul de catina este unul din cele mai valoroase fructe din tara noastra. Catina este un arbust fructifer si face parte din flora spontana a tarii noastre.

Fructele au un gust acru-astringent si se recolteaza din august pana toamna tarziu. Fructele de catina sunt un adevarat panaceu.

Ele contin de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele, alte vitamine ca A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, s.a.

Datorita compozitiei sale, catina are o multitudine de proprietati si recomandari terapeutice:

  • antioxidanta, ajuta la intarirea sistemului imunitar, in gripe si viroze respiratorii, continutul de betacaroten (care este intr-un procent superior fata de morcov) ajuta la sanatatea ochilor;
  • vitamina E ajuta la regenerarea organismului si la prevenirea imbatranirii;
  • energizanta puternic, ajuta in recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual, ajuta in convalescenta dupa boala;
  • stimuleaza activitatile intelectuale si combate efectele stresului;
  • reduce inflamatia, regleaza nivelul de lipide din sange, regleaza sistemul endocrin;
  • utilizata in afectiunile ficatului, splinei si rinichilor;
  • imunomodulatoare, ajuta in cancer si SIDA;
  • ajuta la reglarea metabolismul si tratarea anemiei;
  • imbunatateste circulatia periferica si activitatea cardiaca la persoanele in varsta;
  • radioprotectoare si fotoprotectoare;

Moduri de preparare a catinii cu miere

  1. Boabe intregi de catina in miere de salcam. Fructele de catina se pastreaza, pe timpul iernii, cel mai bine in miere naturala de salcam. Amestecul apicol de catina cu miere se consuma zilnic, o perioada cat mai indelungata, cate 1-3 lingurite, dimineata pe stomacul gol. Se sfarama in dinti si se mesteca bine fructul. Este de preferat sa nu se consume in a doua parte a zilei, deoarece este energizanta si pot aparea insomnii. Se tine la rece si se consuma in maxim 2-3 luni. In prima faza mierea va scoate sucul din fruct si va deveni mai fluida. In faza urmatoare poate incepe fermentarea. Este varianta cea mai recomandata de consum a catinei deoarece boabele nu se sparg si astfel beneficiem de toate beneficiile fructului de catina.
  2. Suc de catina cu miere. Pentru prepararea siropului, se separa de pe crengute fructele proaspete de catina, se spala, se zvanta, se dau prin storcator cu ax melcat, viteza redusa si stoarcere lenta (slow juicer), cojile si semintele ramanand uscate separat. Pulpa astfel obtinuta se amesteca in proportie 40%-60% cu miere de albine, preferabil de coriandru, pentru a obtine un PH cat mai neutru. Pentru a-i prelungi perioada de valabilitate, adaugam si zeama de la 2 lamai la un litru de suc. Se va agita pana la dizolvarea integrala a mierii si omogenizarea amestecului. Sucul astfel obtinut are un gust dulce-acrisor. Se pot consuma 1-3 lingurite dimineata, cu 30 minute inainte de micul dejun sau putem prepara o bautura racoritoare sanatoasa si 100% naturala, cu apa plata (sau minerala), foarte buna atat pentru copii cat si pentru adulti. Sucul de catina cu miere se pastreaza la frigider, se va agita pentru omogenizare inainte de a fi utilizat si se recomanda a fi consumat in maxim 2-3 luni.
  3. Catina data prin blender si amestecata cu miere. Deoarece operatiunea de preparare a sucului este indelungata si implica mult deranj, multe persoane prefera sa dea catina doar prin blender si sa o amestece in proportie de 1/1 cu miere. Noi recomandam sa se foloseasca miere de salcam deoarece amestecul trebuie tinut la rece. Daca folositi alt sortiment de miere, fiind tinut amestecul la rece, se va grabi cristalizarea mierii si va fi mai greu de omogenizat ulterior.

De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole sau la orice alt ingredient din compozitia produsului.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns