You are currently viewing Mierea naturală – caracteristici, proprietăți, cristalizare
Miere naturală

CARACTERISTICILE ORGANOLEPTICE SI CRISTALIZAREA MIERII

Mierea este un aliment natural extreme de valoros produs de albine prin trasformarea enzimatica a nectarului floral sau a unor sucuri extraflorale. Asadar, dupa origine sunt doua tipuri de miere naturala (evident intotdeauna doar produsa de albine): florala (din nectarul florilor) si extraflorala (miere de mana sau de padure). Mierea de albine din nectarul florilor poate fi monoflora: miere de salcam, miere de tei, miere de floarea soarelui, miere de rapita si miere poliflora (din mai multe plante melifere): miere de mai, miere de menta si flori de balta, miere de faneata, etc. Mierea de mana poate fi de origine animala sau vegetala. De asemenea, poate fi obtinuta in zona padurilor de conifere (de brad, de pin, etc) sau in zona padurilor de foioase (de stejar, de fag, etc).

In functie de modul de prezentare mierea naturala poate fi in faguri (de unde si denumirea site-ului fagurele cu miere) sau extrasa (prin centrifugare – cea mai uzuala metoda in zilele noastre).

Organoleptic mierea de albine poate fi analizata dupa culoare, consistenta, gust si miros. Fiecare sort de miere are o paleta de culori specifice in functie de pigmentii de tipul carotenului, clorofilei si altor substante. De asemenea, mierea in stare lichida are o culoare care nu se pastreaza si in starea cristalizata. Asadar culoarea mierii poate fi : incolora, galbena deschis, aurie, rosiatica, verzuie, bruna.

In mod natural, cand mierea are sub 20% apa, albinele o capacesc. Cand fagurele este acoperit 2/3 din suprafata cu ceara, mierea de albine poate fi extrasa.

Cristalizarea mierii este un proces natural care certifica autenticitatea produsului. Calitatea mierii naturale nu este denaturata de fenomenul de cristalizare (popular se mai foloseste si termenul de miere zaharisita). Cristalizarea survine datorita proprietatii glucozei de a forma cristale.  Recomandam ca mierea cristalizata sa se consume ca atare. Mierea nu trebuie incalzita peste 35-40 gr Celsius pentru a nu-i distruge toate enzimele si proprietatile active. Si daca utilizati miere de albine la indulcirea ceaiului sau a cafelei, va sugeram s-o adaugati dupa ce acestea s-au racorit pana la temperatura corpului. De asemenea, va recomandam sa cumparati miere cristalizata (in perioada noiembrie – aprilie), aceasta fiind forma ei naturala si evitand in acest mod sa cumparati miere incalzita sau eventual falsificata. Fiecare sort de miere cristalizeaza mai repede (rapita, floarea soarelui) sau mai incet (tei, mana), in functie de procentul de glucoza din compozitie. În funcţie de faza in care se afla, cristalizarea poate fi incipientă, parţială sau totală, iar cristalele pot fi fine, potrivite sau grosiere, in functie de sortimentul de miere. Singurul sortiment de miere naturala din Romania care nu cristalizeaza (decat eventual dupa 1-2 ani) este mierea de salcam care are in compozitie mai multa fructoza decat glucoza.

Aroma fiecarui tip de miere de albine este data de uleiurile eterice specifice plantelor melifere din care provine nectarul florilor. Asadar gustul mierii este evident dulce (nu toate tipurile de miere sunt la fel de dulci), cu nuante perceptibile complet diferite de la un sortiment la altul. Daca vreti sa degustati mai multe sorturi de miere, va recomandam sa lasati intotdeauna ultimele mierea de mana si mierea de tei deoarece acestea doua au aromele cele mai pregnante. Aromele cu timpul si prin incalzire se pierd. De asemenea aromele exagerat de puternice nu sunt firesti.

Asa cum am mentionat si mai sus, mierea naturala are “buchet”. Fiecare tip de miere de albine, in functie de plantele melifere de la care provine nectarul, are un miros specific, mai usor de perceput cand mierea se afla in cantitate mare in butoaie sau galeti sau cand este usor amestecata cu o spatula.

Mierea naturala este un aliment foarte bogat in zaharuri simple (fructoza si glucoza) care nu mai necesita o prelucrare speciala prin digestie, fiind direct asimilate si arse complet, eliberand energie care este pusa in totalitate la dispozitia organismului.

Mierea contine mai multe enzime. Cele mai cunoscute sunt invertaza si amilaza. Enzimele provin din nectarul florilor sau din secretiile salivare ale albinelor. Datorita prezentei enzimelor active in miere, aceasta este supusa unor transformari constante, fiind un produs bilogic complex. Mai este folosit termenul de miere vie, incercand sa sugereze, intr-un mod sa-i spunem metaforic, faptul ca mierea naturala, neprelucrata, este o sursa de energie pentru organism si faptul ca ea sufera diverse transformari de-a lungul timpului datorita continutului sau valoros.

Termenul de miere vie sau miere cruda il mai folosim si atunci cand ne referim si la faptul ca mierea nu a fost tratata termic si deci are enzimele si proprietatile active pastrate. Tot prin incalzire mierea isi pierde o parte din proprietatile organoleptice (culoare, gust, miros) si, mai mult, va creste HMF (hidroximetilfurfural).

Mierea de albine este cunoscuta si folosita in scopuri terapeutice pentru o multime de afectiuni, din cele mai vechi timpuri. Mierea este unul din cele mai valoroase produse naturiste. Ea are proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si stimuleaza vindecarea. Astfel de-a lungul timpului mierea a fost folosita pentru tratarea afectiunilor cailor respiratorii superioare, pentru ingrijirea ranilor si a pielii, pentru afectiuni gastrice, calvitie, pentru boli de ochi si altele.

Inlocuirea totala a zaharului cu miere, ajuta la diminuarea riscului de aparitie a diabetului si a obezitatii, boli din ce in ce mai raspandite in zilele noastre in special datorita alimentatiei.

Intra aici si alegeti o miere cruda, cu adevarat in stare naturala (fluida, vascoasa sau cristalizata, in functie de sortiment si de momentul din an).

Pe langa multiplele afectiuni pentru care e intrebuintata mierea atunci cand e consumata ca un aliment , in ultimul timp e folosita des si in cosmetica pentru masti hidratante de fata si pentru masaj corporal.

De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns