You are currently viewing Beneficiile consumului de polen
Polen crud

Polenul este unul dintre cele mai de pret daruri ale naturii catre om fara de care inmultirea plantelor nu s-ar putea realiza. Florile si pomii fructiferi ar fi condamnati la disparitie daca nu ar mai exista transportatorii de polen, cum sunt albinele. Aceastea isi umplu saculetul de polen si il depoziteaza in stup pentru hrana lor zilnica. Mai tarziu, cand viziteaza o alta floare, granulele de polen ramase pe albina de la floarea anterioara iau contact cu noua planta si astfel se produce polenizarea.

Acest produs minune nu este vital doar pentru albine si natura, el reprezinta o adevarat comoara si pentru organismul uman. Bogat in aminoacizi esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale si enzime, polenul este un super-aliment cu o multitudine de proprietati si de recomandari terapeutice. Iata care sunt beneficiile polenului si ce efecte produce asupra organismului nostru:

1. Reda pofta de mancare
Pofta de mancare scazuta si netratarea acesteia poate duce la afectiuni severe ale organismului, de aceea se recomanda sa nu fie neglijata. Daca simtiti ca apetitul dumneavoastra a scazut brusc, un tratament naturist cu polen va poate ajuta sa va reglati pofta de mancare.

2. Creste nivelul de energie
Lipsa apetitului duce automat si la scaderea nivelului de energie, iar cura cu polen are proprietatea de a echilibra organismul, fiind un factor energetic puternic. Ceea ce ii ofera polenului acesta caracteristica este gama variata de nutrienti si vitamine pe care le contine si care pot ajuta organismul sa se mentina in forma pentru intreaga zi, prin marirea rezistentei la efort si inlaturarea oboselii.

3. Trateaza tulburarile intestinale
Conform unuia dintre cei mai renumiti cercetatori Remy Chauvin, consumul de polen are actiuni curative si la nivel intestinal, cu efect dublu: trateaza constipatia, iar pe de alta parte amelioreaza si anumite cazuri de diaree acuta, precum si alte infectii.
Cercetatorul atentioneaza insa ca efectele vizibile se vad doar dupa o cura cu polen prelungita cu o doza zilnica corespunzatoare de 20-30 g.

4. Vindeca afectiunile pielii
Datorita aminoacizilor si vitaminelor prezente in compozitia sa, polenul protejeaza pielea si ajuta la regenerarea acesteia. Aplicat in zonele cu probleme, acest produs apicol trateaza iritatiile, eczemele si remediaza inflamatiile.

5. Protejeaza sistemul respirator
Un alt beneficiu pe care polenul il are asupra organismului este protejarea sistemului respirator. Acest lucru se datoreaza continutului mare de antioxidanti ce are un efect anti-inflamator pentru tesuturile plamanilor, prevenind aparitia astmului.

6. Remediaza tulburarile prostatei
Un studiu realizat de savantii de la clinicile medicale ale Universitatii din Upsala si Lund au constatat ca polenul are proprietati curative asupra prostatei, dar mai ales asupra adenomului, acea tumoare glandulara benigna, constituita din celule epiteliale care poate afecta majoritatea organelor precum si glandele endocrine si unele mucoase.

7. Scade tensiunea
Polenul scade nivelul grasimilor din sange, imbunatatind fluiditatea sangelui, reduce microhemoragiile, catifeleaza interiorul peretilor arteriali, capilari si venosi, hraneste musculatura arteriala si nervii cardiaci, avand grija de buna functionare a inimii.

8. Mentine starea psihica
Polenul nu are efecte doar asupra fizicului, ci si asupra psihicului. Folosit inca din 1971, R. Llopis Paret isi ajuta pacientii sa treaca peste depresie cu ajutorul tratamentelor naturiste pe baza de polen, inlocuind astfel medicamentele antidepresive.

Cum se consuma polenul?
Fie ca este administrat sub forma de polen crud sau polen uscat, dr. Rawhi M. A. Abdalla recomanda consumul in doze diferite in functie de categoria de varsta. Astfel:
– adultii si adolescentii pot consuma 1-2 lingurite de polen, echivalentul a aproximativ 25-30 g, dimineata pe stomacul gol
– copiilor cu varste intre 7 si 16 ani le este recomandat un consum de 15 g de polen pe zi
– cei cu varste intre 4 si 6 ani pot consuma 12 g de polen pe zi

Daca nu tolerati gustul, polenul poate fi amestecat in miere de albine, suc de fructe natural sau iaurt de baut, aceasta metoda ajutand produsul sa fie absorbit complet din tubul digestiv.
De asemenea, este indicata o pauza de 3 saptamani dupa o luna de cura.

La fel ca celelalte produse apicole, polenuleste cu adevarat miraculos pentru organismul uman, iar afectiunile pe care acesta le poate trata sunt nenumarate. Este un remediu raspandit in intreaga lume, insa prea putini oameni cunosc efectele curative ale acestui produs apicol.

Recomandam cu incredere sa faceti periodic o cura cu polen. Noi consumam si recomandam cu caldura polen crud (i se mai spune si polen proaspat congelat). Asteptam sa ne scrieti efectele resimtite!

Sursa:
Polenul – Mircea Ialomiteanu
Polenul – Alin Caillas

De reținut!
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns