You are currently viewing Tema la biologie si polenul crud
Polen crud proaspat recoltat

Voinicul: Api, am nevoie de putin ajutor din partea ta pentru tema la biologie. Ma ajuti?
Albinuta Api: Sigur ca da! Cu ce iti pot fi de folos?
Voinicul: Am realizat o compunere despre biologia florilor si m-am impotmolit la un singur lucru. Am intalnit cuvantul “polen” si nu il pot explica. Ce este?
Albinuta Api: Ai venit la persoana potrivita! Sa o luam cu inceputul. Stii care sunt componentele unei flori?
Voinicul: Nu am inteles foarte bine…
Albinuta Api: Avem pedunculul (codita), receptaculul (portiunea florii ingrosata si latita din varful penducului), corola (totalitatea petalelor) si caliciul (totalitatea sepalelor, adica a acelor frunzulite mici cu rol protector). Interesant este ca poate exista atat partea femeiasca, cat si barbateasca intr-o singura floare sau ele pot fi separate. Androceul (totalitatea staminelor) constituie partea barbateasca a florii si gineceul reprezinta partea femeiasca a florii.
Voinicul: Bine, bine… si polenul?
Albinuta Api: Polenul este pulberea fina de pe stamine, pe care albinele o preiau si o amesteca cu miere si nectar. De altfel, polenul este sursa noastra principala de hrana, de proteine, de vitamine, minerale si alti micronutrienti. Pentru a forma o singura granula de polen, albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori.
Voinicul: De aceea este el atat de important pentru voi, albinele?
Albinuta Api: Da! Dar este la fel de bun si pentru voi. Stii acele granule colorate pe care le tine tati in borcane si caserole, in congelator?
Voinicul: Da! Mereu m-am intrebat la ce ii folosesc.
Albinuta Api: Ei bine, acela este polen crud, recoltat de albine si care de obicei ajunge in stup si o parte in colectoarele apicultorilor. Contine extrem de multe vitamine si proteine, are un gust si un miros placut si se poate consuma ca atare sau in amestec cu alte produse apicole. Atat voi cat si noi, albinutele, avem nevoie de aceste proteine, pe care cu greu le gasesti in alte produse naturale.
Voinicul: Multumesc, Albinuta Api! Acum voi putea face o compunere de nota 10!

 

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole sau la orice alt ingredient din compozitia produsului.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns