You are currently viewing Apiterapie

Apiterapie

TRATAMENTE NATURISTE CU PRODUSE APICOLE

Chiar daca nu se numea apiterapie, utilizarea produselor apicole ca remedii pentru diferite afectiuni este cunoscuta de foarte mult timp in tara noastra. Multe din intrebuintarile uzuale actuale sunt transmise din generatie in generatie, prin asa zisa medicina populara care intotdeauna a avut la baza produsele naturale care se gaseau din belsug in mediul inconjurator.

In zilele noastre, din ce in ce mai multi oameni, in lume si in Romania, incep sa inteleaga si sa admita necesitatea revenirii la folosirea a ceea ce ne ofera in mod direct natura, fara prelucrari sau in amestecuri care eventual sa intareasca efectul terapeutic al darurilor naturii. Trebuie cunoscute efectele si sensurile utilizarii produselor apicole si ajutorul pe care il ofera apiterapia, spre a impleti in modul cel mai util stiinta cea mai avansata cu experienta populara transmisa de-a lungul miilor de ani de convietuire cu natura a stramosilor nostri.

Romania este probabil printre primele tari din lume care a dezvoltat aceasta noua abordare medicala, apiterapia – utilizarea produselor stupului pentru sanatatea omului. Inca din 1930 exista, asa cum este denumit astazi, “Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura” care a studiat apiterapia de-a lungul timpului, in cadrul unui departament specializat. Romania are o pozitie de membru in Comisia permanenta de apiterapie a Apimondia – Federatia Internationala a Asociatiilor Apicole.

De asemenea, exista in tara noastra si “Societatea Romana de Apiterapie”, care are printre membrii sai doctori si farmacisti specializati pe apiterapie, apicultori pasionati si dornici sa cunoasca cat mai multe despre beneficiile produselor apicole, care dispune de o bibliografie deosebita si care organizeaza anual Congrese de Apiterapie si Apipunctura cu participare internationala.

Asadar in Romania exista, spre bucuria noastra, o baza solida si straveche a apiterapiei. Dorim ca acest domeniu, al tratamentelor naturiste cu produse apicole, sa devina cat mai cunoscut si cat mai accesibil tuturor celor interesati de o viata mai naturala si mai sanatoasa.

In articole publicate vom incerca sa dezbatem pe rand beneficiile si utilizarile produselor apicole: miere, propolis, laptisor de matca, polen si pastura, apilarnil, ceara, venin de albina. Invitam toti cei interesati sa participe cu informatii, sfaturi, comentarii, intrebari si propuneri de teme de discutie, pentru a dezvolta aceasta sectiune in folosul tuturor.

Lasă un răspuns