Proprietatile si recomandarile produselor apicole: polen, pasture, propolis, laptisor de matca, apilarnil, miere
In ultima vreme, din ce in ce mai multi parinti (in special mamici) sunt deosebit de interesati de beneficiile consumului de produse apicole asupra organismului si de cresterea imunitatii copiilor cu ajutorul produselor daruite de albine.
Dupa cum bine stiti, in afara de miere, comoara stupului mai ofera si alte cateva produse minunate: polen, pastura, propolis, laptisor de matca, apilarnil, capaceala, fagure, sa. De altfel, exista o disciplina numita apiterapie, cu traditie in Romania, in care doctorii prezinta si utilizeaza produsele apicole profilactic sau pentru diverse afectiuni. In cele ce urmeaza vom detalia o parte din proprietatile mai multor produse apicole, din care au rezultat mai multe amestecuri apicole, ideale pentru cresterea imunitatii si nu numai.
Sa incepem cu polenul.
Evident, recomandam polenul crud. Dintre numeroasele proprietati ale polenului, enumeram cateva: antibacterian, antiinflamator, antibiotic, antioxidant, antitoxic, anabolizant, antidepresiv, diuretic, scade colesterolul rau din sange, este energetic, nutritiv, tonic, hepatoprotector, cardioprotector, intareste pielea, apara flora intestinala, este imunostimulator, antianemic, hraneste creierul, regleaza tranzitul intestinal si digestia, precum si multe altele.
Pastura
Sub influenta substantelor adaugate de albine, a temperaturii de 35-37 grade C, a intunericului si a umiditatii controlate din stup, polenul sufera o serie de transformari chimice si structurale, rezultand pastura. Pastura este o sursa de energie, vitalitate si bunastare generala, este considerata un “hiperaliment”. Din punct de vedere nutritiv si terapeutic, pastura are valoare de 3 ori mai mare decat polenul si este folosita atunci cand se doreste un efect puternic intr-o perioada scurta de timp.
Propolisului i se mai spune “clei de albine”, “penicilina romaneasca” sau “antibioticul natural”.
Datorita compozitiei sale complexe deosebit de bogata in substante active, propolisul are o multime de proprietati si este recunoscut pentru actiunile sale antiinflamatoare, antiinfectioase, dezinfectante, imunostimulatoare, antioxidante, cicatrizante, antitoxice, anticanceroase, regeneratoare, etc
Laptisor de matca
Laptisorul de matca reprezinta o secretie glandulara a albinelor doici, este o substanta alb-galbuie, usor vascoasa, omogena, hrana exclusiva a larvelor de matci si a matcilor pe toata perioada vietii, precum si a puietului in primele 3 zile de stadiu larvar. Nu exista pe planeta o substanta similara cu laptisorul de matca care sa actioneze asupra cresterii, reproducerii si longevitatii, intr-un mod asa de miraculos. Laptisorul de matca este cel mai puternic aliment din lume si este considerat de asemenea un “hiperaliment”. Laptisorul de matca contine aproape toate substantele necesare pentru supravietuire, este usor asimilabil, nu necesita digestie. El este: nutritiv, antiinfectios, aperitiv, antiinflamator, anabolizant general, energizant, vitaminizant, antidepresiv, antisclerozant, ajuta la tratarea infertilitatii masculine si feminine si a impotentei la barbati, activeaza creierul, antianemic, stimuleaza imunitatea organismului, regenereaza celulele epiteliale, imbunatateste memoria, ajuta la cresterea si dezvoltarea copiilor, este benefic pentru par, piele si unghii, sa.
Apilarnil
Apilarnilul este un produs apicol inventat de un apicultor roman, este natural, biologic activ, fiind obtinut din larve de trantor pana in ziua a saptea. Batranii din Ardeal ii mai spuneau “lapte de taur”. Apilarnilul are proprietati asemanatoare cu cele ale laptisorului de matca: nutritive, antiinfectioase, antiinflamatoare, stimulante ale sistemului imunitar, tonifiante, vitalizante, fortifiante, energizante, regenerative, aperitive, de biostimulare, de imbunatatire a memoriei, a ciclului menstrual, de echilibrare a sistemului endocrine, de dezvoltare a sistemului nervos, de crestere a performantelor intelectuale la copii, de imbunatatire a neuropsihomotricitatii la copii, de marire a masei muscular la barbati, a rezistentei generale a organismului, sa.
Mierea naturala de albine
Sa spunem cateva cuvinte si despre nelipsita miere. Prin calitatile sale nutritive si dietetice, mierea este considerata un aliment de mare valoare in hrana oamenilor de toate varstele,a sportivilor, persoanelor care depun eforturi fizice sau intelectuale deosebite; este benefica si in cazuri de surmenaj, oboseala, neurastenie, etc. Tot mai multe comunitati medicale din intreaga lume, sfatuiesc populatia sa inlocuiasca alimentele rafinate, precum zaharul industrial numit de nutritionisti si “otrava alba”, cu miere de albine. Proprietatile mierii: antibacteriana, antiseptica, antioxidanta, antianemica, anticarii dentare, calmarea tusei, calmanta, cicatrizanta, depurativa, emolienta, hepatoprotectoare, imunostimulanta, laxativa, nutritiva si energizanta.
Toate aceste informatii minunate le-am reprodus din cartea “Totul despre apiterapie” scrisa de Dr. Rawhi M.A. Abdalla, medic pediatru si cercetator in apiterapie.
Amestecuri apicole
Amestecurile apicole, datorita componentelor pe care le contin si a proprietatilor acestora, actioneaza sinergic si sunt ideale pentru cresterea imunitatii la copii si/sau adulti.
La solicitarea mai multor clienti, care au venit cu retete de amestecuri apicole recomandate de doctori cu competente in apiterapie, au rezultat urmatoarele amestecuri apicole:
- ApiPitic – pastura crema la care am adaugat si extract de propolis;
- ApiVoinic – miere de salcam, polen crud, laptisor de matca si extract de propolis – cel mai solicitat pentru copii;
- ApiBun – miere de salcam, extract de propolis si laptisor de matca – utilizat de copiii mici care nu sunt obisnuiti cu consistenta si gustul polenului;
- ApimunoPlus – miere de salcam, polen crud, catina si extract de propolis;
- Pastura crema – pastura bruta data prin mojar cu putina miere de salcam;
- ApimunoMax – miere de salcam, polen crud, pastura, tinctura de propolis, laptisor de matca, apilarnil, catina – cel mai complet si cel mai solicitat de adulti
Alte produse apicole minunate recomandate pentru cresterea imunitatii:
- la copii: sirop de catina cu miere, fagure, miere cu propolis, extract de propolis, sa.
- la adulti: apilarnil in miere, miere cu catina, miere cu ghimbir, capaceala, tinctura de propolis 50%, s.a.
De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.
Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole sau la orice alt ingredient din compozitia produsului.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.