You are currently viewing La cules de catina

Viteazul: Tati, ia uite ce am gasit! Fructele acestea galben-ruginii se pot manca?
Capitanu: Sigur ca da. Este catina. Este un arbust fructifer, iar fructele sale sunt dintre cele mai valoroase din tara noastra. Hai sa adunam cateva pentru acasa, le spalam si apoi poti incerca. Au un gust acru-astringent si se recolteaza din august pana toamna tarziu. Ai grija cum le culegi. Taie cu forfecuta crengutele pline de catina, nu incerca sa culegi fructul direct. Sunt foarte multi tepi pe cregute.
Viteazul: Am tot adunat, mai continuam?
Capitanu: Deja te plangi? Afla ca fructele de catina sunt un adevarat medicament natural. Stiai ca legendele vorbesc despre utilizarea acestei plante magice inca de pe vremea Greciei antice? Apare chiar si in cronicile despre Genghis Khan, unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punand temeliile Imperiului Mongol. Armatele sale se hraneau cu aceasta planta minune, catina, pentru a rezista razboaielor si migrarii. Catina contine aportul de vitamine, minerale, proteine si fibre de care are nevoie corpul uman pentru a supravietui.
Viteazul:
Wow, nu am stiut. Inteleg de ce e bine sa mai culegem, dar nu se va strica?
Capitanu: Nu ii vom da voie sa se strice. Vom face un amestec magic cu miere pentru ca fructele de catina se pastreaza pe timpul iernii cel mai bine in miere naturala de salcam. Punem amestecul la rece si il vom consuma in maximum 2-3 luni. Mai intai mierea va scoate sucul din fruct si va deveni mai fluida, iar apoi poate incepe fermentarea.
Viteazul: Si voi putea manca fructele direct din borcanul cu miere?
Capitanu: Da. Amestecul apicol de catina cu miere se consuma zilnic, o perioada cat mai indelungata, cate 1-3 lingurite, dimineata pe stomacul gol. Se sfarama in dinti si se mesteca bine fructul. Proprietatile sale ajuta la intarirea sistemului imunitar, in gripe, la recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual, reduce inflamatia, regleaza nivelul de lipide din sange, regleaza sistemul endocrine, ajuta la reglarea metabolismul si tratarea anemiei si multe altele. Voi ati consumat si mult sirop de catina cu miere cand erati mai mititei.
Viteazul: M-ai convins. Merg sa aduc un recipient si mai adunam!