You are currently viewing Familia de albine

MEMBRII FAMILIEI DE ALBINE, ORGANIZARE SI INDATORIRI

Albinele sunt insecte sociale si isi duc viata in cadrul unei familii cu multi indivizi (zeci de mii) care comunica in permanenta intre ei. O albina izolata (inchisa) va muri in scurt timp chiar daca ar avea caldura, apa, hrana. Albinele gasesc in sanul familiei conditiile care le asigura supravietuirea si integritatea corporala.

Familia de albine poate fi privita ca fiind un organism supraindividual, nu numai o unitate sociala. La fel cum in cazul unui organism celulele se diferentiaza alcatuind tesuturi si organe specializate, in cadrul unei familii de albine exista grupuri de indivizi care executa diferite sarcini precise. Colonia este mult mai mult decat fiecare dintre indivizii ei componenti.

 

Indivizii ce se regasesc intr-o familie de albine:

Matca – regina coloniei – este mama tuturor indivizilor din colonie. Este hranita doar cu laptisor de matca. Durata vietii este intre 2 si 5 ani, dar dupa 3 ani nu prea mai dau randament bun. O matca buna depune peste 1500 de oua pe zi.

Celula regala este denumita botca si este complet diferita de celelalte celule de albina sau trantor. Matca eclozioneaza in 16 zile (ou 3 zile, larva 6 zile, pupa 7 zile).

Daca in timpul sezonului activ, matca dispare, albinele vor lua in crestere larve de albine lucratoare de varsta mai mica de 3 zile si, printr-o hranire speciala, reusesc sa creasca noi regine. Asadar, modul de manifestare a zestrei genetice a unui organism nu depinde numai de zestrea genetica ci si de mediu.

Dupa 6-7 zile de la eclozionare, matca virgina devine matura si efectueaza primele zboruri de orientare. In a 8-a zi va efectua primul zbor de imperechere. Ea se va imperechea cu mai multi trantori.

Matca este inconjurata de o escorta formata din cateva albine care o hranesc cu laptisor de matca (produs de glandele albinelor) si care participa la raspandirea feromonului secretat de matca in intreaga colonie.

In colonie pot aparea botci de roire, botci de schimbare linistita, botci de salvare si botci oarbe.

Albinele lucratoare – ingrijesc puietul, cladesc faguri si capacesc mierea si pastura, curata celulele, ventileaza si apara stupul, hranesc si ingrijesc matca, culeg polen, nectar, mana, propolis si le prelucreaza, asigura apa. Albina are si perioade de odihna.

Albinele devin culegatoare la aprox. 2-3 saptamani de la eclozionare si in aceasta calitate isi vor sfarsi viata. O albina poate deveni culegatoare si mult mai devreme daca survine un cules foarte bogat – instinct de acumulare al hranei si spirit de precautie. Colonia de albine este deci un organism plastic care se poate mula pe conditiile concrete oferite de mediu. Organizarea coloniei nu este una rigida, ci una elastica, mobila, functiile prevazute pentru o anumita treapta de varsta pot fi sarite, suprimate sau sa se revina la ele, in functie de nevoile coloniei.

Sunt crescute din oua fecundate. Albinele eclozioneaza in 21 de zile (ou 3 zile, larva 6 zile, nimfa 12 zile), la o temperatura de 35 gr C. Durata de viata este de 15-38 zile in timpul verii si de 140-320 zile in timpul iernii.

Raza de zbor este de 3-6 km in jurul stupului dar rentabil este ca sursa de cules sa fie cat mai apropiate, sub 3 km.

Trantorii – se vor imperechea cu reginele virgine. Sunt crescuti din oua nefecundate. Eclozioneaza dupa 24 de zile (ou 3 zile, larva 6 zile, pupa 15 zile).

Trantorul nu culege nectar si polen, nu secreta ceara si nici nu hraneste puietul. Singura lor functie cunoscuta este sa se imperecheze cu o regina, de obicei din alt stup.

Volumul populatiei de trantori este reglat de catre colonia de albine insasi. Spre sfarsitul verii are loc macelul trantorilor, acestia fiind exclusi din colonie.

Durata medie de viata a trantorilor este de 40 zile.

Lasă un răspuns