Ghemul de iernare

Ghemul de iernare

GHEMUL DE IERNARE SI ZBORUL DE CURATIRE

Cand temperatura scade sub 10 grade albinele tind sa se stranga sub forma unui ghem.

Forma sferica prezinta avantajul pastrarii celei mai eficiente a caldurii comparativ cu celelalte forme ale unui volum dat. Minimul ariei suprafetei exterioare este la sfera. Isi minimizeaza pierderea de caldura. Produc caldura de care au nevoie prin microvibratii ale muschilor aripilor. Pentru asta au nevoie de miere. Diminuind pierderea de caldura, diminueaza si consumul de miere. Partea exterioara a ghemului are o structura densa formata din straturi de albine inghesuite intre ele, are o grosime de 2-7 cm si e o bariera termica. Temperatura coajei este de 8-9 gr C si temp. in zona centrala a ghemului este de 14-35 gr C, nescazand niciodata sub 14. Cand temperatura ajunge la 14 gr C albinele, prin micorvibratiile aripilor, prin miscarea abdomenelor si ale picioarelor, readuc temp. la 35 de grade si apoi se linistesc. Albinele nu incalzesc spatiul din stup, din exteriorul ghemului.

Cand temperaturile exterioare ating din nou peste 10 gr C si sunt zile linistite, fara vant, albinele ies la zborul de curatire cu scopul de a-si goli intestinele de reziduurile rezultate in urma digestiei.

Lasă un răspuns

×

Coș