You are currently viewing Fagure cu miere și căpăceală
Fagure cu miere de albine si capaceala

FAGURE CU MIERE – CEL MAI SANATOS DESERT

Deoarece nu implica nici o interventie si nici o prelucrare la extractie, fagurele cu miere este unul din cele mai naturale si mai pure produse apicole.

Prin descapacirea fagurelui cu miere rezulta capaceala de albine sau capaceala de fagure, prin centrifugare se extrage mierea naturala de albine si prin presare si topire se obtine ceara.

Din cele mai vechi timpuri, in medicina populara, fagurele de miere si capacelele de faguri au constituit un tratament eficient pentru afectiunile aparatului respirator, a racelilor si starilor gripale. Fagurii cu miere se sug si se mesteca. In acest fel ajuta mucoasa aparatului respirator. Prin masticatia cerii care ramane la final, se protejeaza cavitatea bucala iar prin inghitirea acesteia, ajuta in combaterea bolilor de stomac.

Tot din popor, se recomanda ca in fiecare dimineata, sa se mestece incet o bucatica de fagure de miere. In acest mod poate creste rezistenta organismului si se pot preveni imbolnavirile, cu atat mai recomandat in sezonul rece.

Capaceala – proprietati

Capaceala de albine sau de faguri rezulta la extractia mierii de albine. Pentru ca mierea naturala sa fie complet maturata de catre albine, trebuie ca fagurele cu miere sa fie minim 2/3 capacit. Pentru a se putea extrage mierea, se inlatura capacelele de faguri cu ajutorul unui cutit sau unei furculite de descapacit. Capacelele de faguri (se mai spune si capaceala de albine) sunt un amestec de miere naturala de albine, ceara, propolis si enzime.

Printre actiunile terapeutice cunoscute, capacelele sunt dezinfectante, bactericide, ajuta la tratarea sinuzitelor si a  afectiunilor cailor respiratorii (amigdalita, laringita, faringita,bronsita, tuse convulsiva). Capaceala poate fi folosita ca un dulce sanatos si reconfortant, atat pentru copii cat si pentru adulti.

Se consuma uzual 1-3 linguri pe zi de catre adulti si 1-3 lingurite pe zi de catre copii. Capacelele trebuie mestecate si dupa ce gustul mierii s-a terminat, ceara avand un efect benefic asupra cavitatii bucale iar prin inghitire, acest produs are utilizare si in unele afectiuni digestive. Cand simtiti ca va ia o raceala, recomandam seara inainte de culcare, sa se mestece o lingura de capacele de faguri in care sa se puna 15-20 picaturi de tinctura de propolis de 50% sau, pentru copii peste 3 ani, o lingurita de capaceala cu 3-5 picaturi din aceeasi tinctura. Se recomanda seara, pentru ca dupa administrare sa nu se mai consume lichide sau mancare, astfel propolisul si mierea ramanand pe caile respiratorii peste noapte.

Capaceala trebuie tinuta intr-un loc uscat, intunecos si racoros, eventual si intr-un recipient inchis la culoare, altfel existand riscul aparitiei gaselnitei. Si fagurele de miere si capacelele sunt produse “vii” si permit dezvoltarea acestor larve.

De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns