You are currently viewing Capaceala si pastura
Capaceala vs pastura

Capaceala sau pastura.

In cele ce urmeaza vom explica pe indelete ce este capaceala si ce este pastura. Ele sunt doua produse apicole complet diferite, ce se obtin in mod diferit si care au beneficii multiple si diferite pentru organismul nostru.

Ce este capaceala?

Capaceala, care se mai intalneste si cu numele de capacele de fagure , descapaceala sau descapacitura, este obtinuta la extractia mierii din fagure. Albinele, atunci cand termina ciclul complet de preparare al mierii, sigileaza (acopera) celula plina de miere cu un capacel de ceara. Cand se face extractia mierii, acele capacele de fagure se inlatura cu ajutorul unui cutit de descapacit. Acele capacele impreuna cu prima miere care curge se numeste capaceala.

Fagure complet capacit
Asa arata un fagure bine capacit.

Capaceala – proprietati si recomandari terapeutice

Capaceala este un amestec de miere, ceara, propolis si enzime. Are o multime de proprietati, fiind un dezinfectant si un bactericid si are o multime de recomadari terapeutice in special pentru afectiuni ale cailor respiratorii si stomac.
Mai multe despre capaceala puteti citi si in celelalte articole ale noastre:

Fagure cu miere si capaceala

Pret capaceala gasiti aici.

 

Ce este pastura?

Albinutele din nectar fac miere, iar din polen (acele granule ce le transporta pe picioruse) fac pastura, un produs apicol mai putin cunoscut dar foarte valoros.

Albine aducand polen
Albine la urdinis aducand granule de polen pe picioruse

Polenul este introdus in celulele fagurelui si, sub influenta microorganismelor, a temperaturii si a umiditatii din stup, are loc o fermentatie naturala. Astfel rezulta un produs diferit de polenul crud initial, cu un efect terapeutic superior si este denumit pastura. Pasturii i se mai spune si “painea stupului” ea fiind de fapt partea proteica din alimentatia puietului si albinei.

Pastura in fagure
Pastura in fagure

Pastura – proprietati si recomandari terapeutice

Pastura are urmatoarele elemente in compozitie: proteine, lipide, enzime, coenzime, aminoacizi, vitamine, minerale si multe altele. Pastura are un efect de 3 ori mai puternic decat polenul crud.
Pastura este consacrata ca adjuvant in afectiuni hepatice, in anemii si rahitism, in tulburari de crestere la copii, dar si in boli cardiace, respiratorii si multe altele.
Afla mai multe citind si:

Polenul si pastura – proprietati terapeutice
Pastura – produsul minune al stupului

Pret pastura – avem mai multe oferte: pastura bruta, pastura crema si pastura in fagure.