You are currently viewing Lăptișorul de matcă – proprietăți și recomandări
Lăptișor de matcă

BENEFICIILE LAPTISORULUI DE MATCA

Laptisorul de matca este cel mai valoros si cel mai hranitor produs al stupului. Cu laptisor de matca sunt hranite larvele in primele trei zile si matca (regina) pe toata perioada vietii. Pentru a intelege cat mai bine proprietatile biologice deosebite ale laptisorului, trebuie sa stim ca matca eclozioneaza din celula in 16 zile, albina in 21 zile si trantorul in 24 de zile. In plus matca poate  trai intre 3 si 5 ani fata de albine care traiesc in medie 40 zile si de asemenea regina poate depune si pana la 2000 de oua pe zi.

Laptisorul de matca pur are o culoare alb-galbuie, o consistenta gen “smantana” si un gust astringent.

Însusirile naturale initiale ale produsului se pot mentine prin congelare imediat după recoltare la temperatura de cel putin -18°C si păstrarea în această stare neîntrerupt.

Compozitia laptisorului de matca natural este foarte complexa si bogata in nutrienti indispensabili organismului: vitaminele A,C, D si E, enzime, 18 aminoacizi, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), hidrati de carbon, acizi nucleici, proteine, glucide, lipide, hormoni si altele. Datorita acestui lucru, proprietatile si recomandarile laptisorului de matca sunt numeroase si vom incerca sa le sintetizam:

  • energizant, tonic general fizic si psihic, nutritiv, antiviral, antibiotic, anabolizant, vitaminizant, antidepresiv, antiinflamator, antitumoral, anticanceros, vasodilatator, imunoreglator;
  • stimuleaza secretia de lapte a mamelor;
  • stimuleaza cresterea si apetitul; ajuta in cazul copiilor cu o imunitate slabita, cu o alimentatie precara si cu tulburari de dezvoltare;
  • alunga oboseala, combate efectele stresului, regenereaza organismul; este eficient in caz de inapetenta, epuizare fizica si psihica, anxietate, depresie, in stari de slabiciune datorate batranetii, in covalescenta in urma unor boli grave sau interventii chirurgicale;
  • afrodisiac; datorita componentelor hormonale, laptisorul de matca amelioreaza si functiile glandelor sexuale, creste potenta in cazul barbatilor si este recomandat femeilor in caz de frigiditate, sterilitate si la menopauza;
  • mentine sanatatea sistemului osos si articulatiilor;
  • recomandat in afectiuni ale rinichilor, stomacului, ficatului si tractului intestinal;
  • recomandat sportivilor si celor care fac efort fizic sustinut, munci grele si in mediu toxic;
  • cosmetic, extern, in diverse creme sau masti, ajuta la tonifierea si hidratarea pielii, limiteaza fenomenul de imbatranire a pielii;

Pentru adultii care intentioneaza sa efectueze profilactic o cura cu laptisor de matca, medicii recomanda consumul a 0,5-1g pe zi, dimineata, pe stomacul gol, sublingual, cu 30 minute inainte de masa, pentru o perioada de minim sase saptamani.

Pentru copii se recomanda amestecarea laptisorului de matca cu miere naturala de albine si eventual si alte produse apicole, din care sa consume o jumatate de lingurita, dimineata pe stomacul gol.

Laptisorul de matca crud, pe perioada consumului, se tine la frigider.

Atentie!
Contraindicatii: alergii la polen si laptisor de matca, astm bronsic la copii, delir si agitatie psihomotorie si altele;

Laptisorul de matca isi schimba proprietatile in contact cu metalul si de aceea se recomanda utilizarea linguritelor de lemn sau plastic pentru consumul laptisorului sau a energizantelor apicole sau altor amestecuri care il contin.

Este recomandat sa nu se consume laptisor de matca in a doua parte a zilei deoarece fiind un puternic energizant poate genera insomnii.

De reținut!
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns