Va intrebati deseori care sunt diferentele dintre mierea de albine si zahar si care este cea mai sanatoasa optiune pentru a va indulci bauturile sau preparatele culinare? In primul rand, mierea este un aliment natural, in timp ce zaharul este obtinut in urma unui proces de fabricatie. Desi au in comun gustul dulce, glucoza si fructoza din compozitie, cele doua alimente difera foarte mult de la proprietati, pana la actiunile asupra corpului nostru. Iata ce contin zaharul si mierea si ce efecte pot avea acestea la nivelul organismului nostru.
1. Compozitie
Zaharul este un aliment obtinut din sfecla sau trestie de zahar, iar in urma procesului de fabricatie toate proteinele, enzimele si vitaminele sunt distruse, zaharul furnizand astfel organismului un continut ridicat de zaharoza.
Spre deosebire de acesta, mierea naturala, neprocesata, este produsa de albine de la nectarul din flori sau alte surse naturale, fiind depozitata in celulele fagurelui, apoi recoltata de apicultor. Astfel, mierea isi pastreaza toate proprietatile, vitaminele si proteinele, contribuind semnificativ la buna functionare a organismului. De asemenea, este si un antioxidant puternic, avand anumite proprietati antimicrobiene care nu sunt prezente in zahar.
2. Procesul de asimilare in organism
Nu doar compozitia celor doua produse face ca acestea sa fie diferite, ci si modul in care sunt asimilate de organism.
Atunci cand zaharul este ingerat, stomacul trebuie sa-si foloseasca propriile enzime inainte de a putea folosi energia furnizata de acest aliment. Intregul proces de asimilare a zaharului este daunator organismului, deoarece este un produs bogat in zaharoza pura si dizaharida, iar pentru a fi absorbit acesta trebuie sa se descompuna pana la glucidele simple, glucoza si fructoza. Daca este consumat in cantitati mari, zaharul se transforma in glicogen si se depune pe ficat, fiind transportat ulterior pe celulele adipoase, cauzand kilograme in plus printre multe alte afectiuni.
Mierea vie este asimilata in mod direct datorita enzimelor speciale pe care albinele le adauga in nectar, fiind astfel impartita zaharoza in glucoza si fructoza, fara ca organismul sa isi foloseasca nutrientii pentru a o metaboliza, asa cum se intampla in cazul zaharului. Pentru asimilarea lor nu este nevoie nici de insulina, prin urmare nu exista nici riscul de suprasolicitare a pancreasului.
3. Valoarea calorica
Din punct de vedere caloric, o lingura de zahar contine 46 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de miere contine 64 de calorii. Multe persoane, in special cele care au grija de silueta lor, tind sa creada ca zaharul este o alegere corecta, insa acest produs nu face altceva decat sa furnizeze organismului calorii goale, lipsite de nutrienti.
Mai mult, indicele glicemic al mierii in valoare de 55 este mai scazut decat cel al zaharuluiin valoare de 70, iar alegerea unei lingurite de miere de albine in defavoarea zaharului va poate proteja de cresterea nivelului glucozei in sange.
4. Efectele asupra organismului
Din acest punct de vedere, zaharul are foarte multe efecte negative asupra organismului, provocand numeroase afectiuni grave precum diabet, obezitate, probleme cu inima, hipertensiune, carii, colesterol marit si multe altele. Consumul acestui aliment reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea noastra, insa din pacate el este prezent in cantitati foarte mari in multe preparate de casa si in cele de pe rafturile magazinelor.
La polul opus se afla mierea cruda care, consumata in cantitati moderate, aduce numeroase beneficii organismului nostru actionand atat la nivel intern cat si extern. Printre efectele pozitive se afla reglarea tranzitului intestinal, calmarea durerilor de stomac, protejarea impotriva gripei si racelii, reducerea stresului, vindecarea cicatricilor, iar lista poate continua.
Atentie, insa! Nu orice miere pe care o gasiti in supermarket este naturala. Multi comercianti vand miere contrafacuta, fiind la fel de nociva precum zaharul. Inainte de consum, va recomandam una dintre metodele noastre de testare pe care le gasiti in articolul Cum recunoasteti mierea de albine naturala pentru a va asigura ca mierea pe care ati cumparat-o nu este falsificata.
Facand astfel comparatie intre cele doua produse, mierea vie, neprelucrata termic, nepasteurizata castiga un loc fruntas in fata zaharului, clasandu-se si printre cele mai sanatoase alimente.
Sfatul nostru este sa inlocuiti zaharul cu mierea cruda (cu adevarat in stare naturala) atunci cand aveti posibilitatea, ba chiar sa il eliminati complet din dieta.
Acum ca ati aflat aceste informatii, cu ce alegeti sa va indulciti preparatele data viitoare?
Sursa: Compendiu de apiterapie, Constantin Neacsu
De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.
Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.