You are currently viewing Miere cruda, miere vie, miere raw sau miere bruta

Miere cruda, miere vie sau miere raw?

Din ce in ce mai multa lume incepe sa foloseasca aceste expresii : miere vie, miere cruda sau miere raw. In principiu, toate cele trei variante ar trebui sa insemne acelasi lucru.

Si anume ca, cel putin, acea miere nu este procesata.

Miere vie este un termen mai demult folosit, dar care este foarte bine ales si foarte concludent. La majoritatea evenimentelor la care mergem, invitam vizitatorii sa guste miere vie, adesea evident in stare zaharisita ! Multa lume trece, rade sau comenteaza de genul “Ia uite mierea aceea misca!”. Dar mai sunt si cunoscatorii care sunt atrasi cand vad anuntul si mierea cristalizata precum si cei deschisi, dornici sa invete, interesati sa afle mai multe despre alimentele valoroase.

Mierea raw este un termen mai nou, venit evident din afara. Traducerea lui “raw honey” care a inceput sa fie folosita cel mai mult in ultima vreme este miere cruda. Din punct nostru de vedere, al apicultorului, nu este cel mai fericit termen, dar asa este cunoscut si folosit de foarte multa lume, asa ca l-am adoptat si noi, pentru a exprima faptul ca oferim o miere neprelucrata, nefiltrata, lasata in pace, in starea ei naturala. Pe etichetele noastre am scris “miere artizanala cruda” deoarece oferim cantitati artizanale, limitate, obtinute de noi, si nu de cantitati industriale nelimitate.

O traducere mai buna credem ca ar fi “miere bruta”. Noua incepe sa ne placa din ce in ce mai mult aceasta expresie. Sau, o alta expresie relevanta pentru proprietatile nutritive si terapeutice ale mierii, ar fi miere terapeutica. Ce parere aveti?

Foarte des intalnim si “miere naturala”. Toata lumea vinde miere naturala dar foarte putini vand miere in stare naturala.

Important este ca mierea pe care o consumati sa fie direct din stup, extrasa la rece, nefiltrata, neprelucrata, nepasteurizata, cu adevarat in stare naturala. Acea miere mai devreme sau mai tarziu va cristaliza, zaharisi 🙂 Cel mai simplu sa identificati o miere in stare naturala in perioada rece – trebuie sa fie cristalizata. Singura miere care ramane fluida mai mult timp, poate trece iarna in stare fluida, este cea de salcam.

Vezi ofertele speciale de miere cruda!

De reținut!
Cristalizarea (zaharisirea) mierii este un proces natural ce confirma faptul ca este miere cruda si atesta calitatea superioara.
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns