You are currently viewing Propolis – proprietăți și recomandări terapeutice

Propolis brut

Propolisul natural este un compus obtinut de albina din rasini vegetale, substante balsamice, ceara, uleiuri eterice, microelemente (cupru, zinc, mangan, cobalt, sa), polen, flavonoide, aldehide aromatice, secretii ale glandelor salivare ale albinelor si altele.

Culoarea este de la galben inchis, verde inchis, rosiatic la maro inchis, aproape negru, iar consistenta este densa, usor cleioasa. Propolisul este insolubil in apa dar relativ usor solubil in alcool.

Propolisul crud este din ce in ce mai cunoscut ca un adevarat antibiotic natural cu spectru larg si care nu prezinta efecte adverse asupra organismul, in comparatie cu antibioticele sintetice. Propolisul este folosit de albine pentru indepartarea din stup a agentilor patogeni. Substantele continute (uleiuri eterice, aldehidele aromatice, etc) se degaja si purifica atmosfera din stup, asigurand un mediu aseptic.

Principalele proprietati ale propolisului sunt: antimicrobian, antiparazitar, antiinflamator, cicatrizant, anestezic, antioxidant, antitumoral si radioprotector, imunomodulator, bronhodilatator, echilibreaza metabolismul, previne imbatranirea celulelor, creste productia de anticorpi, regleaza sistemul hormonal, antiherpetic, antiviral, hipotensiv, sa.

Indicatii terapeutice: afte, parodontoza, herpes, candidoza (bucala si vaginala), bronsita, gripa, laringita, pneumonie, tuberculoza,  paraziti Giardia, Trichomonas, Plasmodium, arsuri, degeraturi, plagi postoperatorii, furunculoza, protectie impotriva radiatiilor Rontgen sau de alta natura, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni cardio-vasculare, diabet, anorexie mentala, boli dermatologice, dureri reumatice, boala Parkinson, boli canceroase, sa.

Mod de administrare profilactic a propolisului brut: 2 grame (cat o boaba de mazare) de 3 ori pe zi.

Atentie!
Contraindicatii:
exista persoane alergice la propolis.

 

Tincturi de propolis de concentratie 30% sau 50%

Tincturile de propolis pe care noi le oferim sunt de doua concentratii: de 50% sau de 30%. Noi recomandam tinctura de propolis de concentratie 50% deoarece contine mai putin alcool, este mai puternica si cu un numar de picaturi la jumatate fata de cea de 30% avem acelasi efect. Deoarece proprietatile si utilizarile terapeutice au fost mentionate la propolis, in continuare vom prezenta succint cateva moduri de intrebuintare a tincturilor de concentratie 30%:

  • prin tapotarea sau ungerea locului in afectiuni ale pielii, bataturi, negi, boli micotice intre degete, dureri de masele sau afte, rani vechi si arsuri de gradul I, etc
  • prin amestecarea in miere sau alte unguente, pentru masca de fata, curatirea tenului de cosuri, etc
  • pe o bucatica de paine se pun 10-40 picaturi, o data pana la 3 ori pe zi, pentru stari febrile, inflamarea prostatei, ulcer, paraziti si dureri la stomac, hipertensiune, menopauza, faringite, laringite, gripe, protejarea rinichilor si ficatului, scaderea glicemiei, sa.

In cazul tincturii de concentratie 50% numarul de picaturi se injumatateste iar pentru copii se imparte la patru.

Tinctura de propolis poate fi consumata si dimineata impreuna cu polen si/sau cu miere.

Atentie! Contraindicatii : Sunt persoane care prezinta alergie la propolis.

 

Extract de propolis concentratie 70%

Extractul de propolis contine in proportie de 70% propolis si peste. Avand un continut minim de alcool este recomandat copiilor intre 2 si 7 ani precum si persoanelor care cu probleme grave si care vor sa evite la maxim alcoolul.

In general fiind foarte concentrat, extractul de propolis moale se foloseste in amestecuri, in cantitati mici (intre 2-10 grame in functie de marimea borcanului si efectele dorite). Sunt persoane care utilizeaza extractul de propolis si ca atare pentru a-l pulveriza direct pe gatul inflamat, inrosit al copiilor.

De reținut!
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns