Astazi, Albinuta Api i-a invitat pe cei cei doi curiosi, Voinicul si Viteazul , in vizita la casuta albinelor.
Albinuta Api: Bine ati venit, dragii mei! Casa noastra este cam aglomerata, asa ca va invit sa luati loc pe bancuta de langa stup. Cu ce va servesc?
Voinicul si Viteazul in cor: Miere proaspata!
Albinuta Api: Exact la asta ma gandeam si eu! Puteti arunca o privire pana aduc eu desertul vostru preferat, dar cu grija, sa nu le deranjati pe surorile mele.
Voinicul: Da! Noi suntem baieti cuminti. Ce fac albinutele acolo?
Albinuta Api: Sigileaza fiecare fagure cu capacele facute din straturi alternative de ceara si propolis pentru ca mierea noastra sa isi pastreze toate calitatile ei naturale. Acest proces poarta numele de “capaceala”.
Viteazul: Asa cum face mami cu borcanele de dulceata?
Albinuta Api: Chiar asa! Si noi ne conservam bine mierea din fagure. Ceara noastra impiedica patrunderea aerului sau a invadatorilor in stup, iar propolisul are rol de sterilizator al mierii. Numai ca exista o diferenta: din borcanul mamei voastre consumati doar dulceata, insa la noi chiar si “ambalajul” este de mancare. Nu radeti! Puteti consuma capaceala de albine, rezultata in momentul extragerii mierii, prin descapacirea fagurelui. Este un amestec minunat de miere, ceara si uneori propolis.
Voinicul: Eu stiu cum sa mananc! La fel ca fagurele: il mestec pana cand ceara se topeste in gura. Asa-i?
Albinuta Api: Bravo! Asa este! Incepeti sa invatati repede. Uite, intre timp v-am adus mierea prospata pe care v-am promis-o. Pofta buna!