Capitanu si Viteazul au plecat intr-o zi frumoasa de vara sa viziteze stupii din zona Dobrogei. Odata ce au ajuns, Viteazul a prins o energie fantastica.
Viteazul: Tati, tati, stai cu mine, hai sa ne jucam!
Capitanu: Ne jucam indata, dar mai intai as vrea sa extrag pastura pentru ca multi iubitori de produse apicole ne-au scris pe acest subiect.
Dupa cateva momente de absenta, Capitanu se intoarce cu faguri umpluti partial cu pastura.
Viteazul: Ce s-a intamplat? Nu ai mai recoltat pastura? Vad ca ai venit cu faguri.
Capitanu: Dragul meu, pastura se afla in interiorul acestor celule. Sa-ti explic. Albinele tinere care inca nu zboara preiau polenul de la cele lucratoare, il faramiteaza si il framanta, adaugandu-i enzime produse de glandele faringiene si apoi il adauga in celulele fagurilor. Peste polen se adauga miere si totul se inchide cu o pelicula fina de ceara. In acest fel celula fagurelui este inchisa ermetic, iar procesul de fermentatie poate incepe. Ceea ce rezulta este pastura.
Viteazul: Pai nu inteleg… eu am mancat pastura dintr-un borcan cu miere.
Capitanu: Noi le punem oamenilor la dispozitie pastura in trei variante de consum, astfel incat ei sa poata alege ceea ce li se potriveste. Avem varianta de pastura bruta cu gust acrisor-dulceag si aromat, pe care o procuram taind fasiile fagurilor sau retezand celulele. De asemenea, pregatim pastura crema care contine si miere de albine pentru a fi mai usor de consumat. Asta ai servit si tu. Si mai este pastura in fagure, exact asa cum o extragem din stupi.
Viteazul: Si ce are in plus aceasta pastura in fagure?
Capitanu: Un continut de ceara mai ridicat, ceea ce completeaza proprietatile terapeutice extraordinare ale pasturii.
Viteazul: Vreau si eu sa gust!
Capitanu: Sigur ca da, am pastrat deja un fagure intreg pentru toata familia. Si acum ca am terminat treaba, hai la joaca!