You are currently viewing Polenul și păstura – proprietăți terapeutice

POLEN CRUD VERSUS POLEN USCAT

Polenul de albine cuprinde majoritatea aminoacizilor esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime, etc.

Datorita compozitiei sale, polenul are o multitudine de proprietati si de recomandari terapeutice : este afrodiziac, anabolizant biologic, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminueaza hemoragiile, scade colesterolul, euforizant, amelioreazã functiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, functiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine în procesul cresterii, în procesul nasterii, amelioreazã structura pielii, ajuta functionarea normala a sistemului nervos, întinereste mintea, creierul si viata emotionalã. Intareste capilarele sanguine, inima, sistemul imunitar. Polenul regleaza tranzitul intestinal, inlesneste digestia, previne rahitismul si caderea parului. Asadar, polenul este un tonic general.

Polenul proaspat recoltat este un adevarat aliment “viu” si are un grad de biodisponibilitate superior.

Pentru a fi pastrate timp indelungat, granulele de polen proaspat sunt introduse in congelator. Polenul crud se mai numeste si polen proaspat congelat. Pentru consumul familiei, polenul crud se tine in frigider, intr-un recipient (preferabil de sticla) inchis ermetic, pentru o perioada de maxim 7 zile.

Polenul uscat in uscatorul de polen isi pierde intre 50%-70% din activitatea lui terapeutica, iar exina (invelisul graunciorului de polen) devine foarte tare si greu digerabila. In concluzie, noi consumam si comercializam doar polen crud.

Atentie ! Contraindicatii ale polenului:

  • Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil);
  • Alergii de tip alimentar;
  • Alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.);
  • Diabet zaharat;
  • Ulcer gastro-duodenal, gastrita – cand polenul este administrat crud, inainte de mese

 

Pastura

Pastura este un produs al albinelor, mai putin cunoscut dar poate cel mai valoros din stup.

Polenul odata ajuns in stup, este introdus in celulele fagurilor de obicei mai inchisi la culoare si sufera diverse transformari biochimice si structurale sub influenta modului de prelucrare si a substantelor adaugate de albine, temperaturii si umiditatii ridicate din stup, datorita modului de conservare, transformandu-se in pastura, denumita si “painea stupului’’.

Pastura este superioara polenului, deoarece datorita modului de prelucrare, fermentare si conservare, puterea germinativa a polenului dispare, exina polenului, in general greu digerabila, este partial distrusa si dispar factorii alergogeni din polen. In plus pastura contine mai multa vitamina K si mai multe enzime.

Pastura naturala acopera toata gama de recomandari ale polenului insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica.

Printre afectiunile in care pastura poate avea efecte terapeutice importante se numara :hepatitele, anemiile, osteoporoza, cirozele, leucemiile, afectiuni ale prostatei, boli cardiovasculare si circulatorii, boli digestive, avitaminozele, rahitismul si distrofiile.

De asemenea pastura are efecte antigutoase, antireumatismale, in tratarea afectiunilor respiratorii, in echilibrarea functiilor psihice, in inlaturarea sterilitatii si redarea virilitatii (impreuna cu miere si apilarnil).

Profilactic se consuma 10 g de pastura bruta, dimineata, pe stomacul gol, savurata pe indelete cu 30 de minute inainte de micul dejun.

Se foloseste cu succes si ajuta in tratarea hepatitelor virale utilizand 30 grame de pastura pe zi, in doze de 10 grame de trei ori pe zi, inaintea meselor (cu mentiunea ca cei cu sensibilitati gastrice o pot consuma la jumatate de ora dupa masa, pentru ca datorita pH-ului acid poate crea un usor disconfort gastric), timp de 3 luni.

Pastura facuta sub forma de crema in borcan este pastura bruta (“guguloi”) frecata in mojar cu miere de salcam. Un borcanel are gramaj 220g si contine pastura naturala si 15% miere de albine.

Sub aceasta forma se usureaza administrarea pasturii la copii si la alte persoane care accepta mai greu varianta pasturii in fagure sau “guguloi”.

Profilactic, pastura crema se recomanda sa se consume o ½ lingurita pentru copii si 1 lingurita pentru adulti, dimineata, pe stomacul gol, nu inghitita in graba ci savurata.

De reținut!
Deoarece produsele apicole sunt obtinute de albine din surse naturale, acestea nu sunt standardizate din punct de vedere al proprietatilor organoleptice, culoarea, gustul, mirosul sau aspectul putand sa varieze de la un lot la altul, fara a influenta beneficiile si eficienta produselor.

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole.
Respectati conditiile de pastrare mentionate pe etichetele produselor apicole.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, a nu se consuma in exces.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns