You are currently viewing Rezerva de sanatate pentru albinute si oameni
Pastura este polenul crud prelucrat de albina in interiorul stupului.

Voinicul: Mami, mami, ce faci acolo?

Mami: Dragul meu Voinic, pregatesc proviziile de iarna: muraturi, zacusca si dulceata.
Voinicul: De ce, mami?
Mami: Pentru ca organismul nostru are in continuare nevoie de vitamine, insa iarna nu mai gasim legume proaspat scoase din pamant sau fructe care sa ajunga direct din copac pe masa noastra. Asadar, pregatesc din timp portia de sanatate pe care o vom savura pe toata perioada iernii.
Voinicul: Si albinutele noastre ce fac in perioada asta? Se pregatesc si ele?
Mami: Tati, vom avea nevoie de tine. Spune-ne cum se pregatesc albinutele pentru iarna?
Voinicul: Asa-i ca hiberneaza? Nu am vazut nici o albinuta iarna pe afara.
Capitanu: Familiile de albine nu hiberneaza iarna, asa cum te-ai astepta. Ele stau stranse in ghemul de iernare si isi continua activitatea. Produc caldura necesara mentinerii vietii si din februarie cresc puiet in spatiul limitat de dimensiunile ghemului.
Voinicul: Ce este ghemul de iernare?
Capitanu: Atunci cand temperatura scade sub 10°C albinele se aduna strans in jurul matcii, formand o sfera menita sa conserve caldura produsa de acestea prin miscari speciale din aripi, picioare si abdomen. Aceasta sfera se numeste ghem de iernare.
Voinicul: Si ce mananca?
Capitanu: Asa cum mami face rezerve pentru iarna, asa si albinutele isi fac rezervele lor, atat interne prin corpul gras, bine dezvoltat prin alimentatie abundenta in timpul toamnei, cat si externe, miere si pastura.
Voinicul: Mierea stiu ce este si cum se produce, dar pastura ce este?
Capitanu: Pastura este polenul recoltat de albinute si depozitat in faguri, care fermenteaza in mod natural timp de 3 luni. Conditiile de temperatura, umiditatea, modul de conservare, dar si substantele adaugate de albinute transforma polenul in pastura, un produs cu o valoare terapeutica si antibiotica de 3 ori mai mare decat polenul. Pastura se mai numeste si “painea albinelor” sau “polen innobilat” si este alimentul lor de baza, singura sursa de proteine a coloniei.
Voinicul: Si albinutele ne ofera si noua pastura?
Capitanu: Sigur ca da. Ne ofera pentru ca este folositoare atat pentru ele cat si pentru noi. Pastura are o puternica actiune antioxidativa, antitoxica, antiinflamatorie si regeneratoare. Stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la eliminarea toxinelor. De asemenea, este foarte buna atat pentru cei cu probleme hepatice, cat si pentru persoanele cu anemii mai severe.
Voinicul: Si cand incepem si noi sa luam pastura?
Capitanu: Toate familia va face o detoxifiere profunda a organismului folosind pastura, chiar de luna viitoare. Ne vom da un refresh la inceput de an pentru a ne curati din interior catre exterior. Ne va prinde foarte bine, veti vedea!

 

Important!
Produsele apicole sunt recomandate copiilor peste 12 luni.
Contraindicat in cazul persoanelor alergice la produsele apicole sau la orice alt ingredient din compozitia produsului.
Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescriptiile medicilor specialisti.

Lasă un răspuns